Vluchteling uit Congo 5e Kindervredesprijs winnaar

ingevoerd op 16-12-2009

16-JARIGE BARUANI NDUME WINNAAR INTERNATIONALE KINDERVREDESPRIJS 2009
Den Haag, 3 december 2009 – Uit handen van Nobel Vredesprijs winnares Wangari Maathai, ontving Baruani Ndume vanmiddag in de Ridderzaal in Den Haag de vijfde Internationale Kindervredesprijs. Tijdens de ceremonie van dit lustrumjaar dat officieel werd geopend door Minister-President Balkenende ontving hij  deze prestigieuze prijs voor zijn inzet voor andere kinderen in het vluchtelingenkamp  in Tanzania. Door middel van zijn radioprogramma maakt hij problemen bespreekbaar waar kinderen in het vluchtelingenkamp mee te maken hebben en herenigt, door het grote bereik van zijn programma, vele kinderen die hun ouders en familie door de oorlog zijn kwijtgeraakt.

“Alle prijswinnaars en genomineerden zijn helden.” zei de Minister President. “Helden die het verschil maken. Helden die hun eigen dromen en die van anderen uit laten komen. (…) Laat ons als volwassenen een voorbeeld nemen aan de manier waarop deze kinderen hun idealen in de praktijk brengen. Niet door er oeverloos over te praten en niet door terug te schrikken voor mogelijk gezichtsverlies.”

Baruani
Op 7-jarige leeftijd vluchtte Baruani uit de Democratische Republiek Congo.  Tijdens de vlucht verloor hij zijn ouders en kwam terecht in het vluchtelingenkamp Nyarugusu in Tanzania, waar hij sindsdien woont. In het kamp verblijven ruim 60.000 andere vluchtelingen, waarvan meer dan de helft kinderen zijn. Baruani zet zich op een bijzondere wijze in voor  deze kinderen.  Hij is erin geslaagd met beperkte middelen een radioprogramma op te zetten, waarin hij problemen en uitdagingen bespreekt met zijn leeftijdsgenoten. Door oproepen in zijn show probeert hij kinderen die hun ouders zijn kwijtgeraakt in de vlucht, met elkaar te herenigen. Het grote succes van het programma, dat  ondertussen in vier Afrikaanse landen wordt uitgezonden, heeft ertoe geleid  dat inmiddels vele kinderen met hun familie zijn herenigd.

5 jaar Internationale Kindervredesprijs en haar impact
In de afgelopen vijf jaar heeft de Kindervredesprijs een enorme impact gehad op kinderrechten problemen. Zo zette de winnaar van 2006 Om Prakasch  in zijn thuisland India, na het winnen van de prijs, de kinderslavernij hoog op de agenda. Hij werd ontvangen door de Indiase premier en de toenmalig minister van Financiën van Engeland Gordon Brown, maakte 200 miljoen pond vrij  “To eradicate child slavery and illiteracy” in India.

Ook Thandiwe Chama uit Zambia kon wereldwijd haar boodschap verkondigen toen ze in 2007 de prijs won. Via BBC World kwam ze miljoenen huiskamers binnen met haar strijd voor het recht op onderwijs. Mede daardoor werd in haar land, een nieuwe onderwijswet aangenomen.

Mayra Avellar Neves, de winnares van vorig jaar, vecht nog steeds voor de veiligheid van kinderen in de sloppenwijken in Rio de Janeiro, Brazillie.  Zij mocht onlangs spreken tijdens de recente VN Top in NY, over ‘Violence Against the Girl Child’, samen met de ministers van Buitenlandse zaken Mevr. Clinton (Verenigde Staten), Mr Amorim (Brazillie) en Maxime Verhagen.

Marc Dullaert, oprichter van KindRights en bedenker van de Internationale Kindervredesprijs verwoordt het zo: “Het podium dat deze moedige kinderen door de Internationale Kindervredesprijs krijgen maakt het mogelijk dat wereldwijd veel kinderen die niet gehoord worden geholpen kunnen worden bij de bescherming en waarborging van hun rechten.”

KidsRights
De Internationale Kindervredesprijs is een initiatief van Stichting KidsRights. KidsRights komt op voor de positie van kwetsbare kinderen, waar ook ter wereld. De stichting helpt kinderen via hulpprojecten op maat en biedt hun een podium om op te komen voor hun rechten. In de woorden van Desmond Tutu: “KidsRights seeks to give a voice to the voiceless.“

Meer informatie over de Internationale Kindervredesprijs is te vinden op: