Ethiopië brengt het aantal interlandelijke adopties terug met 90%

ingevoerd op 6-3-2011

Addis Ababa  March 04, 2011
Etiopië brengt het aantal interlandelijke adopties terug in verband met de inspanning van de regering om het systeem te bevrijden van fruade en cooruptie. Adoptie organisaties hebben hun zorg uitgesproken voor de vele ”weeskinderen” die nu mogelijk niet meer in aanmerking komen.
Ethiopia’s Ministry of Women’s, Children’s and Youth Affairs heeft een besluit bekend gemaakt dat het met ingang van 10 maart nog maar vijf interlandelijke adoptieonderzoeken zal doen. Op dit moment zijn dat er 50 waarvan ongeveer de helft van de kinderen naar de Verenigde Staten gaan.
Hiermee wil het Ministerie zorgen dat de zaken veel nauwkeuriger kunnen onderzocht, met name wat betreft de weeskind status van de kinderen.

Ministry spokesman Abiy Ephrem vertelde dat deze actie genomen was in antwoord op de indicaties van wijdverspreide fraude in het adoptieproces. ”What we have seen so far has been some illegal practices. There is an abuse. There are some cases that are illegal. So these directives will pave the way to come up with safeguards,” said Abiy Ephrem.

Onderzoekers hebben bewijs geleverd dat in sommige zaken ouders gemotiveerd werden hun kinderen op te geven vanwege financieel gewi”: sommige adoptief ouders betaalden meer dan 20.000 US dollars voor een kind. Papieren werden vervalst en valse getuigen in de rechtzaal gebracht.

Kinderbeschermings specialisten hebben de pogingen het systeem op te schonen verwelkomd. Child protection professionals generally welcomed efforts to clean up the system.

Adoptie organisaties in Ethiopië zullen dit serieus moeten nemen en goed moeten weten welke zaken ze voor onderzoek door het Ministerie brengen. Onderdeel van het proces het systeem op te schonen is ook het sluiten van 45 kinderhuizen.

Ted Chaiban, Hoofd van het Addis Ababa office van UNICEF, heeft de nieuwe regeles een belangrijke stap voorwaarts genoemd om de misstanden in het systeem weg e nemen en lokale family-based oplossingen te zoeken voor de ongeveer 5 miljoen Ethiopische weeskinderen. ”What is important is that any child deemed to require care be looked at in terms of a range of options starting from family reunification all the way through inter country adoption. In that respect the work being done by the ministry needs to be strengthened and supported,” he said.

Het hele artikel vindt u op:
http://www.voanews.com/english/news/africa/-Ethiopia-to-Cut-Foreign-Adoptions-by-Up-to-90-Percent-117411843.html

Een documentaire gemaakt door Brandpunt enige tijd geleden ging ook in op de onrechtmatigheden in adopties uit Ethiopië.