Kwetsbare kinderen dupe van overheidsbeleid: rapport kinderrechten in Nederland gepresenteerd

ingevoerd op 9-4-2012

Het kabinetsbeleid schaadt kwetsbare kinderen. Dat stelde het Kinderrechtencollectief bij de presentatie van het rapport ’Kinderrechten in Nederland 2008-2012’ op 3 april aan de Tweede Kamer.
Veel kwetsbare kinderen dreigen de dupe te worden van allerlei bezuinigingsmaatregelen van de overheid en de decentralisatie van de jeugdzorg naar gemeenten. Volgens het Kinderrechtencollectief missen veel gemeenten de deskundigheid om alle kinderen jeugdzorg op maat te bieden, en is er geen garantie dat alle kinderen bescherming, zorg en behandeling krijgen op hetzelfde niveau. Kinderen die opgroeien in armoede of gebruikmaken van jeugdzorg, gehandicapte kinderen, zwerfjongeren en in Nederland gewortelde kinderen zonder verblijfsrecht verdienen bijzondere bescherming van de overheid, zegt het Kinderrechtencollectief.
Het Kinderrechtencollectief adviseert de kennis over kinderrechten te vergroten en de rechtspositie van kinderen te verbeteren. Ook moet er meer gedaan worden aan de situatie van vreemdelingenkinderen en de positie van minderjarige slachtoffers van uitbuiting.

Overgenomen uit Nieuwsbrief Jeugd. Meer informatie en het rapport te vinden op: