”Weeshuis Toerisme” in Cambodja. Bekijk de Brandpunt uitzending van 2 maart

ingevoerd op 4-1-2013

Friends-International, een organisatie die zich inzet voor kwetsbare kinderen in Cambodja, heeft (met ondersteuning van UNICEF) een campagne gelanceerd om met toeristen in Cambodja een einde te maken aan het veelvoorkomende ”weeshuis toerisme”: Children are not a tourist attraction

Wat is weeshuis toerisme?
Veel toeristen in Cambodja worden aangesproken door kinderen die vragen of ze een bezoek willen brengen aan hun kinderhuis. Deze bezoeken hebben vaak de vorm van een korte (dans)voorstelling gevolgd door het verzoek of mensen een donatie willen geven om het weeshuis draaiende te houden. Er is een complete industrie ontstaan van duizenden bezoeken aan weeshuizen door toeristen

Waarom moet dit gestopt worden?
In het rapport A study of attitudes towards residential care in Cambodia (bekijk het rapport hier op onze website (http://www.bettercarenetwork.nl/nw-17382-7-3439987/nieuws/publicatie_explaining_the_continued_presence_of_orphanages_in_battambang_province_cambodia.html)) komt naar voren dat deze bezoeken van toeristen, hoewel ze vol goede bedoelingen zijn, vaak meer schade aanrichten dan dat ze goed doen. Het is een echte ’business’ geworden waarbij kinderen worden ingezet in plaats van dat het bijdraagt aan de rechten en bescherming van kinderen. Omdat veel kinderen in kinderhuizen in Cambodja een of beide ouders nog hebben, draagt het ook bij het scheiden van families.

Wanneer je denkt aan het bezoeken van een weeshuis/kinderhuis, denk dan aan het volgende:
- Het is het beste voor een kind om in een familie-omgeving op te groeien;
- Een kind heeft recht op privacy;
- Child Protection Policies: een goede instantie zou beleid moeten hebben waarin duidelijk wordt gemaakt hoe ze ervoor zorgen kinderen zo optimaal mogelijk te beschermen. Daar zou ook iets in moeten staan over hoe om te gaan met bezoekers.
- Denk ook na over hoe kinderbescherming in eigen land is geregeld. Waarom zouden kinderen in Cambodja minder goed beschermd moeten worden dan hier in Nederland? Zou je in Nederland ’op bezoek’ gaan in een kinderhuis? In de meeste landen zou dit beschouwd worden als een schending van de rechten van een kind.

Dit zijn ook zaken die belangrijk zijn om in je achterhoofd te houden als je erover denkt vrijwilligerswerk te gaan doen in weeshuizen/kinderhuizen. Better Care Network heeft hiervoor ook een folder (http://www.bettercarenetwork.nl/pg-17382-7-49064/pagina/activiteiten_-_vrijwilligersbeleid.html) ontwikkeld.

Lees meer over de campagne en ”weeshuis toerisme”, inclusief interessante filmpjes en achtergrond documenten op de website van Think Child Safe hier (http://www.thinkchildsafe.org/thinkbeforevisiting/) of hier (http://www.thinkchildsafe.org/en/content/tip4/tip4.html)
          
Bekijk de uitzending van Brandpunt van zondag 2 maart 2014 over weeshuistoerisme in Cambodja (http://brandpunt.incontxt.nl/seizoenen/seizoen_2014/afleveringen/02-03-2014)