Raad van de Kinderbescherming spreekt zich uit over het te openen babyhuis

ingevoerd op 29-1-2013

Bron: De Raad voor de Kinderbescherming (http://www.kinderbescherming.nl/meer_nieuws/nieuwsberichten/archief-2013/de-raad-over-anoniem-afstand-doen.aspx?cp=103&cs=34660)


Raad niet voor anoniem afstand doen

Nieuwsbericht | 29-01-2013

Naar aanleiding van een particulier initiatief voor het openen van een babyhuis in Dordrecht waar anoniem een kind achtergelaten kan worden, heeft de NCRV de Raad voor de Kinderbescherming benaderd voor een reactie. In een interview geeft Marie-Louise van Kleef, algemeen directeur Raad voor de Kinderbescherming, aan dat het anoniem afstand doen niet in het belang is van het kind.

Vondelingenluiken
In de media doemt regelmatig de vraag op of het realiseren van zogenoemde vondelingenluiken een oplossing is om te voorkomen dat achtergelaten kinderen het gevaar lopen te overlijden. Vondelingenluiken zijn plekken waar iemand een kind veilig en anoniem kan achterlaten. In Nederland zijn geen vondelingenluiken. Daar zijn goede redenen voor.

Ernstige schade
Een kind dat hulpeloos wordt achtergelaten kan daar ernstige schade door oplopen. Een vondelingenluik suggereert ten onrechte dat het hulpeloos en zonder identiteit achterlaten van een kind een acceptabele oplossing is voor een ongewenste zwangerschap. Daarmee wordt voorbijgegaan aan het recht van kinderen om op te groeien bij hun eigen ouders en – als dat onmogelijk is – in ieder geval hun afkomst te kennen. Dat recht is vastgelegd in het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK) dat door Nederland in 1995 is geratificeerd. Om die reden is ook het VN kinderrechtencomité tegen vondelingenluiken of andere plaatsen waar iemand een kind anoniem achter kan laten.

Misbruik
Uit gegevens van andere landen blijkt dat vondelingenluiken niet leiden tot een afname van het aantal vondelingen buiten de luiken. Daarnaast bestaat het risico dat vondelingenluiken misbruikt worden door anderen dan de ouder(s) om zich van een ongewenst kind te ontdoen. Voor ongewenst zwangere vrouwen zelf kan het de drempel verhogen om hulp te zoeken, zodat het risico bestaat van bevallen zonder begeleiding, wat gevaar op kan leveren voor de moeder en het kind. Nederland zet juist sterk in op het bespreekbaar maken van een ongewenste zwangerschap en op het bieden van hulp.

Babydoding
Voorstanders van een vondelingenluik gebruiken vaak als argument dat het babydoding zal tegengaan. Echter, het brengen van een kind naar een veilige plek is een vooropgesteld plan waarvoor je logisch moet kunnen nadenken en handelen. Mensen met psychische problemen handelen vanuit paniek en denken niet logisch na. Een vondelingenluik is dus niet de oplossing voor deze tragische situaties.

Kijk dinsdag 29 januari om 21.05 uur naar ‘Altijd wat’.