Meer nieuws over de richtlijnen voor alternatieve zorg voor kinderen

ingevoerd op 1-2-2013

In november heeft Save the Children een policy brief uitgegeven rond de richtlijnen voor alternatieve zorg voor kinderen (2009). Lees meer over deze richtlijnen (http://www.bettercarenetwork.nl/pg-17382-7-61666/pagina/documentatie_-_verdragen_en_richtlijnen.html)

In deze policy brief wordt ingegaan op de achtergrond, de doelen en principes van de richtlijnen. Er wordt uitgelegd waarom zorg in een gezinsomgeving beter is dan zorg in instituties. Verder worden er beleids- en praktijkaanbevelingen gedaan voor het verder beschermen van kinderen zonder adequate ouderlijke zorg en het versterken van gezinnen en gemeenschappen. Er worden een aantal voorbeelden gegeven van het gebruik van de richtlijnen op nationaal niveau: Ethiopië, Liberia, Egypte, Jordanië, Georgië, Indonesië, Haïti en Italië.

Save the Children is een van de organisaties die op internationaal niveau betrokken is geweest bij het ontwikkelen van de richtlijnen en op landenniveau betrokken is om ervoor te zorgen dat de richtlijnen in de praktijk worden gebracht.

Lees de policy brief (http://www.crin.org/docs/International_Guidelines_on_Alternative_Care_of_Childen_Policy_Brief%5B1%5D%5B1%5D.pdf)


SOS Kinderdorpen Internationaal heeft in 2011 een assessment instrument ontwikkeld om de implementatie van de richtlijnen door de overheid te meten. Op basis hiervan is onderzoek gedaan en zijn de volgende landenrapporten gepubliceerd: Armenië, Colombia, Kroatië, Litouwen, Paraguay, Peru en Uruguay. Ze laten onder andere cijfers zien over de geografische spreiding en aantallen instituties, aantal kinderen in deze instituties, aantallen gezinsversterkende diensten en dagzorgcentra. Nationale strategieën op het gebied van deïnstitutionalisering en alternatieve zorg zijn geanalyseerd en gaten in wetgeving en beleid rond zorg en bescherming van kinderen geïdentificeerd. Op basis daarvan doet SOS Kinderdorpen ook aanbevelingen voor de nationale overheden.

Lees meer (http://www.sos-childrensvillages.org/What-we-do/Child-Care/Quality-in-Care/Advocating-Quality-Care/Pages/CARE-FOR-ME.aspx)