Nu beschikbaar! Handboek voor de implementatie van de richtlijnen voor alternatieve zorg

ingevoerd op 4-3-2013

Meer dan 2 miljoen kinderen wereldwijd leven in instituties. Van zeker 80% van deze kinderen is nog 1 of beide ouders in leven. Veel van deze kinderen lopen het gevaar om onnodig van hun families gescheiden te worden terwijl voor andere kinderen alternatieve vormen van zorg nodig zijn. Deze kinderen lopen een groter risico om uitgebuit te worden of mishandeld te worden.

De richtlijnen voor alternatieve zorg voor kinderen (http://www.bettercarenetwork.nl/content/17382/download/clnt/34569_Microsoft_Word_-_VWS102919NL__2_.pdf), waarover we hier op de website regelmatig berichten, werden in 2009 verwelkomd door de Algemene Vergadering van de VN.
Na 5 jaar onderhandelen betekende de aanname van deze richtlijnen een fundamentele wijziging in beleid; het onderschreef voor het eerst het belang om te investeren in families en het voorkomen dat kinderen van hun families gescheiden worden.

Sinds dat de richtlijnen zijn aangenomen, is de uitdaging van de implementatie ervan gebleven. Hoe brengen we de richtlijnen in de praktijk? Uitdagingen liggen in het ontwikkelen van allesomvattende strategieën met beperkte middelen; hoe alle belangrijke spelers te betrekken en natuurlijk hoe het kind en zijn/haar familie echt betrokken worden in beslissingen die hen aangaan.

Het handboek Moving Forward: Implementing the Guidelines for the Alternative Care of Children (http://www.alternativecareguidelines.org/Portals/46/Moving-forward/Moving-Forward-implementing-the-guidelines-for-alternative-care.pdf) is ontwikkeld door een internationaal team - onder leiding van CELCIS - om hierbij te helpen. Honderden professionals van overheden, NGOs, VN organisaties en academic, hebben input geleverd op het handboek, waardoor er goede praktijkvoorbeelden uit meer dan 60 landen in terug te vinden zijn.

Het biedt praktische handvatten voor het in de praktijk brengen van de richtlijnen. Het belicht ook de gevolgen voor beleidsvorming voor nationale overheden, maar laat ook zien welke effectieve aanpakken er in de praktijk al zijn. Ook is er speciaal aandacht voor aanpak in situaties waar middelen beperkt zijn.

Betrokken hierbij zijn onder andere: Better Care Network internationaal, UNICEF, SOS Kinderdorpen, Oak Foundation,USAID, Relaf, Save the Children, Family for Every Child en de NGO Group for the CRC.

Kijk voor meer informatie, inclusief introductiefilms over het handboek en een groot deel van de praktijkvoorbeelden uit landen zelf, op http://www.alternativecareguidelines.org/ (http://www.alternativecareguidelines.org/)