Interessant: richtlijnen, documentaire en artikel over vrijwilligerswerk met kinderen

ingevoerd op 17-1-2014

1. Richtlijnen voor organisaties die vrijwilligers uitzenden naar projecten met kinderen
Richtlijnen van Responsibletravel.com voor organisaties die vrijwilligers uitzenden naar projecten met kwetsbare kinderen, waaronder kinderhuizen, jeugdcentra en opvanghuizen voor slachtoffers van geweld of kinderhandel. De reisorganisatie erkent dat het goed bedoelde vrijwilligerswerk de vraag naar ”weeskinderen” vergroot en daarmee kinderhuizen in stand worden gehouden en het aantal zelfs groeit. Ook erkennen ze dat het korte termijn contact dat deze ongekwalificeerde vrijwilligers hebben met kinderen het risico op schadelijke gevolgen voor kinderen vergroot. Dit zijn de redenen waarom ze deze richtlijnen (http://www.responsibletravel.com/holidays/volunteer-travel/travel-guide/volunteering-vulnerable-children-guidelines) hebben opgesteld. Ook Better Care Network Nederland heeft richtlijnen op gesteld voor organisaties die vrijwilligers uitzenden en ontvangen. Op 30 januari worden deze gepresenteerd. Werkt jouw organisatie ook met vrijwilligers in kinderprojecten, kom dan ook! Lees meer (http://www.bettercarenetwork.nl/nw-17382-7-3513601/nieuws/bijeenkomst_30_januari_2014_verantwoord_vrijwilligerswerk_met_kinderen.html)

2. Artikel: The dangers of voluntourism: when good intentions are not enough
De auteurs van dit artikel in Prism Magazine gaan in op de bevindingen van wereldwijde onderzoeken die aantonen dat de meeste kinderen in ”weeshuizen” ouders hebben, maar vanwege armoede, ziekte of geen toegang tot met name onderwijs er wel opgroeien. Ze onderzoeken de rol van ”weeshuis toerism” in deze context; waar westerlingen kinderhuizen bezoeken of er korte tijd vrijwilligerswerk gaan doen. Ze benadrukken dat of het bezoek/werk nu georganiseerd is door een reisorganisatie, een ontwikkelingsorganisatie, een kerk en het beste bedoelingen gebeurd, het zelden in het beste belang van het kind is. Ze stellen dat dit soort toerisme niet alleen de vraag naar dit soort mogelijkheden vergroot, maar ook aanzet om meer kinderhuizen te openen. Juist in een tijd waarin overheden en internationale organisaties oproepen om alternatieven te ontwikkelen voor kinderhuizen en kinderen op te laten groeien in een gezin. Ze stellen uitdagende vragen zoals waarom veel mensen wel accepteren dat er kinderhuizen zijn in ontwikkelingslanden, maar niet in eigen land en of je je eigen kind zou willen zien opgroeien in een kinderhuis.

De auteurs roepen de lezer op zijn/haar eigen motivatie onder de loep te nemen als het gaat om iets te willen doen: ”Unfortunately, however, the reality is that orphanage tourism -regardless of how happy the child seems or how big a donation you give to the organization- is not a true connection between peers. The children you visit will likely never have the opportunity to reciprocate a visit, nor do they really have a choice about meeting and spending time with visitors. Your visit is much more about your emotional desire than it is about what the children need to be healthy and/or happy.”
Lees het artikel (http://crin.org/docs/The%20Dangers%20of%20Voluntourism%20-%20Prism%20Fall%202013.pdf)

3. Documentaire over ”Voluntourism in Nepal”

Deze documentaire voor het Britse Channel 4 probeert de realiteit achter voluntourism in beeld te brengen. In de Kathmandu vallei zijn er meer dan 500 ”weeshuizen” en is het runnen van een weeshuis lucratieve handel geworden. Hoewel veel kinderen nog ouders hebben, claimen eigenaren van de weeshuizen dat dit niet zo is. Onder valse voorwendselen dat kinderen onderwijs krijgen, geven arme ouders hun kinderen mee. Hiermee wordt de eigenaar de wettelijke voogd en probeert deze de geboortecertificaten van de kinderen te krijgen en hun namen te veranderen. Op zo’n manier wordt het vrijwel onmogelijk voor ouders om hun kinderen terug te claimen. Een vorm van kinderhandel waar veel geld in om gaat.
- De volledige documentaire vooralsnog alleen te zien in de UK via Channel 4 (http://www.channel4.com/programmes/unreported-world/4od#3629108)
- Een korte clip is te zien op You Tube (http://youtu.be/g5iQPMpFtDY)