Alternatieve zorg in Ethiopie

ingevoerd op 7-2-2014

FHI 360, Oak Foundation en het Ministerie voor vrouwen, jeugd en kinderen in Ethiopie hebben gekeken naar: op welke schaal komt formele alternatieve zorg in de vorm van gezinsopvang voor, wat is de kwaliteit ervan en hoe wordt de kwaliteit bewaakt?

De uitkomsten laten zien dat het vrijwel alleen voorkomt in Addis Ababa en andere stedelijke gebieden waardoor kwetsbare kinderen in rurale gebieden nauwelijks toegang hebben tot deze diensten. Slechts de helft van de zorgaanbieders richt zich ook op kinderen met beperkingen. Preventieve hulp bestaat met name uit economisch versterken van de gezinnen, steun bij onderwijs en gezondheidszorg, hulp bij opvoeding aan de ouders en psychosociale hulp.

Bijna de helft van de zorgaanbieders richt zich op hereniging van kinderen met hun familie en 11% richt zich op pleegzorg. Ook met adoptie houdt een groot deel zich bezig en dan met name met interlandelijke adoptie. Slechts 30% van de organisaties houdt zich bezig met een combinatie van nationale en interlandelijke adoptie. Dit gebrek aan aandacht voor adoptie binnen Ethiopie heeft met name te maken volgens het rapport met een gebrek aan kennis over formele procedures, terughoudend wat betreft procedures rond erfrecht, stigma, cultuur en economische gevolgen. Praktijk leert echter dat informele adoptie veel plaatsvindt.

Ook worden er in het rapport aanbevelingen gedaan zoals het versterken van de capaciteit van het Ministerie om de zorgaanbieders te ondersteunen, verder ontwikkelen van pleegzorg en adoptie in het land zelf, en een oproep om onderzoek te doen naar kinderen in informele zorg in het land.

Bekijk het rapport (in het Engels) (http://crin.org/docs/Alternative%20care%20assessment%20report_Ethiopia_short_v3.pdf)