Nieuwe App voor zorgverlaters: kwikstart

ingevoerd op 11-4-2014




Jongeren uit de jeugdzorg in Nederland hebben recht op basishulp tot 18 jaar. Wanneer ze daarna de zorg verlaten is er veel dat geregeld moet worden: onderdak zoeken, rekeningen betalen, jezelf verzekeren.

Kinderperspectief heeft een gratis app ”Kwikstart” en website (http://www.kwikstart.nl) ontwikkeld voor jongeren tussen de 16 en 23 jaar waarin alle zaken die geregeld moeten worden - van wonen, financiën, verzekeringen tot nazorg & gezondheid - op een rijtje staan. De app bevat tevens een praktische checklist die jongeren helpt het overzicht te bewaren op het moment dat zij de volwassen leeftijd bereiken.

Jongeren zelf bedachten het idee om een app te ontwikkelen waarin je informatie kunt vinden over alles wat er op je afkomt. Tevens is een to-do-list toegevoegd waarop jongeren kunnen afvinken wat zij al hebben gedaan. Ervaringsdeskundige en medeontwikkelaar Michelle: “Toen ik 18 werd zat ik nog op de middelbare school. Ik had geen idee wat mijn rechten waren m.b.t. bijvoorbeeld studiefinanciering, of hoe ik zorgtoeslag aan moest vragen. Mijn klasgenoten en vrienden wisten hier ook weinig van. Kort daarna moest ik op kamers omdat ik ging studeren. Ik heb, gelukkig, intensieve begeleiding gehad waardoor ik nu goed weet hoe ik dit soort zaken moet regelen. Ik vind het heel belangrijk dat jongeren worden voorgelicht omdat er vaak meer mogelijk is dan in eerste instantie lijkt. En het is natuurlijk een goede opstap naar een zelfstandige toekomst.”

Kwikstart voor Android en Iphone is te downloaden in de Google play (Android) & Apple store.

De checklist is ook te vinden op de website: www.kwikstart.nl (http://www.kwikstart.nl)