Studie naar alternatieve zorg in Laos

ingevoerd op 11-4-2014

Dit rapport laat de bevindingen zien van een studie naar alternatieve zorg in de provincies Luang Prabang en Xayabury in Laos. De bevindingen laten zien dat de meeste kinderen in deze provincies door hun familie worden opgevoed. Ook wanneer alternatieve zorg nodig is, bijvoorbeeld door het overlijden van ouders of bij scheiding, komen kinderen veelal bij familieleden terecht. De belangrijkste factoren waarom kinderen wel van hun gezin worden gescheiden zijn van financiële aard of hebben te maken met onderwijs. Andere redenen die genoemd worden zijn kinderen die weglopen van huis (door o.a. huiselijk geweld) en buitenstaanders die kinderen - met de belofte voor betere levensomstandigheden - weghalen.

Wanneer kinderen niet door familieleden worden opgevangen, zorgt het dorpsbestuur voor een voogd of stuurt het kind naar een SOS Kinderdorp of de kostscholen voor etnische minderheden van het Ministerie van Onderwijs en Sport. Formele adopties door familieleden zijn zeldzaam. De term adoptie wordt echter veel gebruikt wanneer het gaat over informele pleegzorg.

Het rapport benadrukt een gebrek aan accurate en up-to-date informatie over formele en informele zorg in het land en het gebrek aan systemen om deze zorg te ondersteunen en monitoren. Ook worden er enkele aanbevelingen gedaan waaronder de noodzaak voor de verschillende ministeries om rollen en verantwoordelijken beter te bepalen en de samenwerking tussen alle actoren op het gebied van alternatieve zorg te versterken.

Bekijk het rapport (http://www.crin.org/docs/alternativecarelaos2013_finalreport_english1.pdf)