Kinderen in noodsituaties: voorbeeld Filipijnen

ingevoerd op 11-4-2014

In noodsituaties zijn kinderen extra kwetsbaar. Naast dat kinderen bijvoorbeeld hun huis kwijt raken, niet meer school kunnen, bloot staan aan fysiek of psychisch geweld, kunnen kinderen ook hun familie kwijt raken. Organisaties die in dit soort situaties werken doen er alles aan om te voorkomen dat kinderen in de eerste plaats worden gescheiden van hun ouders/familie of juist dat kinderen en families herenigd worden.

Na de verwoestende tyfoon Hayian op de Filipijnen heeft de overheid mensen ook snel opgeroepen om zich te registreren wanneer ze zorgen voor kinderen die als gevolg van de tyfoon hun ouders zijn kwijtgeraakt. Het doel van dit zogenaamde Rapid Family Tracing and Reunification (RFTR) programma van het departement van sociale zaken en UNICEF heeft als doel om ervoor te zorgen dat kinderen beschermd worden tegen kinderhandelaren, kindermishandeling en uitbuiting, maar ook dat de behoeften voor ondersteuning van de mensen die zorg dragen voor deze kinderen in kaart worden gebracht en hierop adequaat gereageerd kan worden.

Kinderen kunnen zo ofwel met hun ouders worden herenigd of wanneer ouders er niet meer zijn er kunnen maatregelen worden getroffen om pleegzorg te formaliseren en de verzorgers zo toegang te geven tot ondersteuning van de overheid in de vorm van geld, goederen, maar ook de steun van maatschappelijk werkers.

Lees meer over dit onderwerp:
- Filipijnen (http://www.dswd.gov.ph/2014/01/register-with-us-dswd-tells-persons-taking-care-of-yolanda-orphans/)
- Inter-agency Guiding Principles on unaccompanied and separated children (http://www.unicef.org/violencestudy/pdf/IAG_UASCs.pdf)