Inter-American Commission on Human Rights over alternatieve zorg in Latijns Amerika

ingevoerd op 18-4-2014

Eerder in 2014 bracht de Inter-American Commission on Human Rights (IACHR) een Spaanstalig rapport uit dat liet zien wat de stand van zaken is in Latijns Amerika wat betreft het recht voor kinderen om op te groeien bij hun familie, en de verantwoordelijkheid van de staat om families te ondersteunen en versterken zodat ze voor kinderen kunnen zorgen. Nu is het ook beschikbaar in het Engels.

Het rapport laat zien dat de belangrijkste redenen voor scheiding van kinderen van hun ouders te maken heeft een gebrek aan goederen, huiselijk geweld of wanneer kinderen verlaten worden. De commissie concludeert dat ondanks het feit dat internationaal is overeengekomen dat armoede of het gebrek aan goederen nooit een reden mag zijn om kinderen te scheiden van hun ouders, dit in de praktijk in Latijns Amerika nog altijd de belangrijkste reden is voor kinderen om een residentiële zorg terecht te komen.

De commissie uit ook haar zorgen over het feit dat kinderen van Afrikaanse afkomst, van inheemse afkomst en kinderen met een handicap overgerepresenteerd zijn residentiële instellingen.

Wanneer maatregelen nodig zijn rond het scheiden van kinderen van hun familie moeten volgens de commissie de principes van uitzondering, noodzakelijkheid en tijdelijkheid gehanteerd worden. Wanneer kinderen niet door verwanten kan worden opgevangen of wanneer het niet in het beste belang van het kind is, moet eerst gekeken worden naar mogelijkheden op het gebied van pleegzorg. De Commissie onderstreept dat institutionele/residentiële zorg beperkt moet worden voor alleen die kinderen voor wie geen andere oplossing voorhanden is en het in hun beste belang is. Altijd onder de voorwaarde dat het kind er niet langer verblijft dan strikt noodzakelijk.

Verder roept de Commissie op grote residentiële instellingen om te vormen naar kleinschalige zorginstellingen die persoonlijke zorg van hoge kwaliteit in een gezinsomgeving bieden. Bij voorkeur in de gemeenschap waar het kind vandaan komt.

Bekijk het document ”The Right of Boys and Girls to a Family. Alternative Care. Ending Institutionalization in the Americas” hier (http://www.oas.org/en/iachr/children/docs/pdf/Report-Right-to-family.pdf).