Praktijkvoorbeeld: circle of protection

ingevoerd op 25-4-2014

De organisatie Give a Child a Family in Zuid Afrika heeft een model ontwikkeld voor alternatieve zorg dat ze de ”circle of protection” noemen. Mogelijk dat deze aanpak inspiratie biedt voor de aanpak in je eigen project!

In het midden van de cirkel, centraal in alles dat ze doen, staat het kind (oranje). Daaromheen volgt de groene cirkel, de eerste laag van bescherming die de familie en gemeenschap van een kind representeert. Het bestaat uit de volgende onderdelen: kinderbescherming, het versterken van ouders (parenting), pleegzorg, trainingen om de socio-economische skills van ouders te versterken en het onderhouden van een netwerk van betrokkenen om zo gebruik te maken van bestaande expertise. Alles bij elkaar gaat het hier om het versterken van de structuur om gezamenlijk een sterk, informeel systeem van bescherming rond het kind te bouwen.

De derde cirkel (blauw) laat alle diensten zien die naast de directe zorg en bescherming nodig zijn zoals onderwijs, therapie, gezondheidszorg, maar ook de zorg voor kinderen die wachten op re-integratie met hun familie of geplaatst worden bij een pleeggezin.

De buitenste cirkel (zilver) laat de identiteit en verschillende rollen van Give a child a family zien zoals bijvoorbeeld hun rol als mentor, vernieuwer of veranderaar.

Bekijk hun website voor meer informatie: Give a Child a Family (http://www.gcf.org.za/index.htm)
Circle of Protection - Give a Child a Family Circle of Protection - Give a Child a Family