Alternatieve zorg in Japan: korte documentaire en nieuw rapport

ingevoerd op 16-5-2014

In dit rapport van Human Rights Watch wordt gekeken naar het systeem voor alternatieve zorg in Japan.

In Japan groeit maar liefst 85% van de kinderen in alternatieve zorg op in kinderhuizen van de overheid, in 2013 waren dit bijna 34.000 kinderen. De gemiddelde duur van het verblijf in het kinderhuis is 5 jaar.

De overige 15% worden opgevangen in pleeggezinnen of kleinschalige gezinshuizen. Een klein aantal, in 2011 waren dat 303 kinderen, worden uiteindelijk geadopteerd.

Het grootste deel van de kinderen zit in het alternatieve zorgsysteem omdat ze te maken hebben gehad met mishandeling of misbruik.

De hoge mate waarin kinderen in kinderhuizen worden geplaatst is in groot contrast met de opvang van kinderen in andere landen met vergelijkbare economieën en ontwikkeling.

In het rapport wordt de organisatie en de processen in het huidige systeem geanalyseerd en worden de problemen m.b.t. institutionele zorg voor kinderen aan de kaak gesteld. Ook is er aandacht voor de moeilijke situatie waarin veel kinderen nadat ze de zorg op hun 18e verlaten terecht komen. Ten slotte wordt er ook gekeken naar de ervaring van kinderen die hun ouders hebben verloren na de aardbeving en tsunami in 2011.

Lees het rapport: Without dreams - children in alternative care in Japan (http://www.hrw.org/sites/default/files/reports/japan0514_ForUpload_0.pdf)
Bekijk (http://mm.hrw.org/content/japan-children-institutions-denied-family-life) ook de korte documentaire die bij het rapport hoort.