Consequenties van verschillende vormen van pleegzorg voor kinderen

ingevoerd op 16-5-2014

Elk jaar worden grote aantallen kinderen overal ter wereld uit huis geplaatst omdat ze thuis mishandeld worden. Jeugdzorgorganisaties zijn dan verantwoordelijk om voor deze kinderen een stabiele en veilige plek te vinden waar hun welzijn gewaarborgd wordt. Toch hebben deze kinderen vaak meer leer-, gedrags- en/of psychologische problemen. Het is echter niet duidelijk of dit komt door de uithuisplaatsing zelf, de situatie voorafgaand of andere factoren.

In een onderzoek waarin 102 studies met 666.615 kinderen bestudeerd werden is gekeken naar of de plaatsing van kinderen bij familie (kinship foster care) of in pleeggezinnen daarbuiten van invloed is op het welzijn van kinderen. Op basis hiervan wordt in het onderzoek geconcludeerd dat kinderen die bij familie geplaatst worden minder gedragsproblemen hebben, minder psychische problemen en de plaatsing vaak stabieler is.
Kinderen die in andere pleeggezinnen terecht komen hadden meer kans geadopteerd te worden en hadden beter toegang tot diensten die ze wellicht nodig hadden.

Bekijk (https://www.crin.org/docs/winokur_kinship_care_review.pdf) het onderzoek