Zorg door de familie in West Afrika

ingevoerd op 25-6-2014

Om beter inzicht te krijgen in het gebruik van kinderen die opgroeien bij familieleden, in de Democratische Republiek Congo (DRC), Nigeria en Sierra Leone heeft Save the Children een explorerend onderzoek uitgevoerd. Dit om beter te gebruiken hoe dit gebruik er aan de praktijk aan toe gaat en om aanbevelingen te kunnen doen om de zorg en bescherming van kinderen daar waar nodig te verbeteren. Het rapport (https://www.crin.org/docs/kinship_care_report_final.pdf) is nu beschikbaar: ”Children belong to everyone”. Een vergelijkbaar onderzoek zal ook uitgevoerd worden in Niger en Senegal.

Deze vorm van informele zorg komt erg veel voor in West Afrika. Geschat wordt dat bijna 16% van de kinderen niet opgroeien bij hun biologische ouders. Maar een heel klein deel, 0,002%, groeit op in formele alternatieve zorg (inclusief residentiële zorg). Het grootste deel groeit op in informele zorgsettings met name bij familie. Hoe dit eruit ziet in de praktijk hangt samen met een aantal factoren volgens het onderzoek:

1. armoede in de familie
2. belang van lokale tradities
3. toenemende waarde van onderwijs en gebrek aan toegang tot voortgezet onderwijs
4. polygamie
5. beschuldigingen van hekserij
6. conflict en ontheemding
7. ziektes (o.a. HIV en AIDS)
8. urbanisatie en migratie

Verder geeft het rapport een overzicht van de positieve en negatieve ervaringen van kinderen in deze vorm van zorg.

Heel mooi bij dit onderzoek is dat er niet alleen een onderzoeksrapport (https://www.crin.org/docs/kinship_care_report_final.pdf) is gemaakt, maar ook een zogenaamd ”kinship care album (https://www.crin.org/docs/kinship_care_album.pdf)”. Hierin is een compilatie gemaakt van de documentatie van de kinderen die betrokken waren bij dit onderzoek, waaronder foto’s van de groepsdiscussies en tekeningen en brieven van de kinderen, en observaties van de onderzoekers.