Verbetergroep met Bosnische careleavers

ingevoerd op 25-6-2014

Bron: Nieuwsbrief mei 2014 - Stichting Kinderperspectief

Jeugdzorginstelling Rada Vranjesevic (Banja Luka) deed de afgelopen jaren met hulp van Kinderperspectief en Flexus Jeugdplein onderzoek naar de perspectieven van careleavers in Banja Luka.

Onderzoek naar careleavers in Banja Luka
Er werd antwoord gezocht op de volgende vragen. Hoe ziet het leven van jongeren er uit die de jeugdzorg verlaten in Bosnië? Waar wonen zij? Hebben zij een baan kunnen vinden? Zijn ze gezond? Hoe ziet het sociale netwerk van deze jongeren er uit?

Conclusies
De conclusies uit het onderzoek tonen aan dat het in Bosnië zwaar is om als jongere uit de jeugdzorg een zelfstandig bestaan op te bouwen. De werkloosheid is hoog, jongeren worden maar beperkt voorbereid op hun vertrek en beschikken vaak niet over de benodigde competenties om onafhankelijk te leven. Er is een grote behoefte aan aftercare en het is belangrijk om meer aandacht te besteden aan het opbouwen van een netwerk.

Participatie van de jongere!
Kinderperspectief vindt het belangrijk dat jongeren zelf meedenken over hun toekomst. Daartoe is in maart een verbetergroep georganiseerd met Bosnische careleavers. Waar lopen zij tegenaan? En wat zijn volgens hen mogelijke oplossingen?

Participatie is iets nieuws in Bosnië, maar na een stroef begin kwamen de jongeren flink op gang. Leren van jongeren die de jeugdzorg al hebben verlaten, vinden de jongeren vooral belangrijk. “Zij weten waar je allemaal rekening mee moet houden”. Ook een halfwayhouse (kamertrainingcentrum) waar jongeren tijdelijk kunnen verblijven, zou de overstap vereenvoudigen. De ideeën worden uitgewerkt in een concreet projectvoorstel.