Call to action in Caribisch gebied: einde plaatsing kinderen onder 3 in instituties

ingevoerd op 25-7-2014

Foto: website Speak Up for Me

Tijdens de 35e CARICOM conferentie (conferentie tussen landen in het Caribisch gebied) begin juli heeft de Minister President van Grenada, Keith Mitchell, een oproep tot actie gedaan om een einde te maken aan plaatsing van kinderen onder de drie jaar in residentiële zorginstellingen. Deze ”call to action” is aangenomen door alle aanwezige staatshoofden.

In lijn met de internationale richtlijnen voor alternatieve zorg voor kinderen roept de call landen in Latijns Amerika en het Caribisch gebied op om hun commitment om kinderen zonder adequate ouderlijke zorg te beschermen en, met name, het beëindigen van het plaatsen van kinderen onder de drie jaar in residentiële zorginstellingen, te herbevestigen. In oktober 2013 is een vergelijkbare call gelanceerd voor Latijns Amerikaanse landen.

Met het dichterbij komen van de 25e verjaardag van het Internationale Kinderrechtenverdrag (20 november 2014), zijn de meeste landen in de regio nog altijd disproportioneel afhankelijk van institutionalisering van kinderen als een strategie voor kinderbescherming. Ook terwijl bekend is dat het slechts in uitzonderlijke gevallen een maatregel zou moeten zijn voor een zo kort mogelijke tijd. Geschat wordt dat in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied zo’n 240.000 kinderen en adolescenten in instituties opgroeien.

De oproep wordt onderschreven door: The Inter-American Commission on Human Rights (IACHR), Global Movement for Children – Latin America and the Caribbean (MMI-CLAC), the Latin American Network of Foster Care (RELAF), the Special Representative of the United Nations Secretary General on Violence against Children, UNICEF, en nu dus CARICOM.



Lees meer over deze Call for action en de situatie van kinderen zonder adequate ouderlijke zorg in Latijns Amerika op Speak Up for Me (http://www.speakupforme.org/#)
Foto: Website Speak Up For Me Foto: Website Speak Up For Me