Echoes from Syria: kinderen gescheiden van hun ouders in tijden van conflict

ingevoerd op 25-7-2014

Bron: Protection Sector inside Syria

In tijden van conflict en wanneer families moeten vluchten, komt het regelmatig voor dat kinderen gescheiden raken van hun ouders. Dit maakt ze op alle vlakken kwetsbaarder, denk aan bijvoorbeeld verwaarlozing, misbruik, kinderarbeid, kinderhandel, toegang tot onderwijs en rekrutering voor de gewapende groepen/leger.

Het conflict in Syrië heeft er sinds maart 2011 voor gezorgd dat meer dan 6 miljoen mensen op de vlucht zijn geslagen. Hiervan is de helft kind. Gezien de situatie is het moeilijk om precieze cijfers te krijgen over het aantal kinderen dat gescheiden is van hun ouders. Toch wordt geschat dat het vrij veel moet voorkomen gezien de enorme hoeveelheid mensen dat op de vlucht is geslagen. Sommige kinderen zijn terecht gekomen in buurlanden, andere in instituties of zijn simpelweg op zichzelf aangewezen zonder enige hulp van buitenaf. Er is ook een aantal zogenaamde child-headed families, zonder hulp van een volwassen familielid of verzorger. Andere kinderen zonder ouderlijke zorg, ook voor de crisis, worden veelal opgevangen door grootouders of andere familieleden.

In de tweede editie van Echoes from Syria wordt bovenstaande verder uiteen gezet. Bekijk Echoes from Syria hier (http://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/Echoes%20from%20syria_En%202.pdf)