Rapport: why care matters

ingevoerd op 5-8-2014

Bron: Family for Every Child

Op de internationale dag voor familie (15 mei) heeft Family for Every Child een rapport gepubliceerd ”Why Care Matters” dat de belangrijke rol van families in de positieve ontwikkeling van kinderen benadrukt.

Het rapport gaat in op waarom adequate zorg voor kinderen van belang is als het gaat om het realiseren van een aantal fundamentele rechten, evenals bredere ontwikkeling en in humanitaire situaties. Kinderen die deze zorg niet krijgen, hebben grotere kans het minder goed te doen op school, minder toegang te hebben tot gezondheidszorg en andere basiszorg, hebben grotere kans om anti-sociaal en crimineel gedrag te vertonen en in veel gevallen heeft het negatieve invloed op de fysieke, cognitieve en emotionele ontwikkeling van kinderen. Inadequate zorg kan ook leiden tot andere kinderbeschermingsissues zoals uitbuiting en misbruik.

De aanbevelingen die worden gedaan zijn:

- zorg voor een diepgaand inzicht in de context en ontwikkel een aanpak die hierbij aansluit;
- zorg dat zorg voor kinderen zowel politiek als financieel prioriteit krijgt;
- zorg dat ook in breder ontwikkelingswerk en humanitaire hulp effectieve zorg voor kinderen meegenomen wordt;
- zorg dat het bereik en de kwaliteit van social protection/sociale beschermingsmechanismen versterkt worden zodat families zelf beter in staat zijn voor hun kinderen te zorgen;
- zorg dat elk land zich houdt aan de richtlijnen voor alternatieve zorg voor kinderen.

Bekijk het rapport (http://www.familyforeverychild.org/sites/default/files/resources/Why%20care%20matters%20web.pdf)