Sociale Bescherming (Social Protection) en zorg voor kinderen in Rwanda

ingevoerd op 15-8-2014

Bron: Family for Every Child

De meest kwetsbare gezinnen in de samenleving hebben ondersteuning nodig van de nationale overheid om goed te kunnen functioneren en adequate zorg aan hun kinderen kunnen bieden. In westerse landen is deze ondersteuning over het algemeen beschikbaar, denk bijvoorbeeld aan de kinderbijslag die we in Nederland hebben.

Eerder dit jaar heeft de Engelse organisatie Family for every child het eerste rapport in een serie van landenrapporten uitgegeven over het bieden van sociale bescherming (social protection) in Rwanda. Het onderzoek wees uit dat het geven van een kleine financiële bijdrage en het ‘public works’ programma van de overheid, hoewel er uiteraard nog veel ruimte is voor verbetering, een overweldigend positief resultaat oplevert voor veel aspecten van zorg.

Chaste Uwihoreye, van Uyisenga N’Mmanzi (UNM) die het onderzoek uitvoerde, gaf uitleg over de bevindingen bij het “Symposium for Children Affected by AIDS” in Melbourne.

“De schade veroorzaakt door onvoldoende zorg is vooral ernstig voor zeer jonge kinderen, en dus moeten beleidsmakers en uitvoerders op het gebied van bescherming van het kind en van de sociale bescherming zich gezamenlijke inspannen om de zorg voor deze kinderen te verbeteren. We moeten binnen Rwanda de link tussen de overheidsprogramma’s ter ondersteuning en de kinderbescherming versterken.”

Na het verschijnen van het rapport, heeft UNM gesprekken gehad met vertegenwoordigers van de overheid en andere Rwandese NGO’s over de rol die programma’s voor sociale bescherming kunnen spelen bij de bescherming van kinderen. Het is te hopen dat dit zal leiden tot versterking en aanpassingen van bestaande sociale bescherming in de nabije toekomst.

Kernpunten van het verslag, waarin de standpunten van meer dan 120 volwassenen en 90 kinderen waren opgenomen zijn:
• Sociale bescherming kan een belangrijke rol in het ondersteunen van de adequate zorg van de kinderen spelen;
• Misbruik van financiële bijdrages - waaronder het gebruik ervan voor het kopen van alcohol - kan negatieve gevolgen hebben voor kinderen;
• Financiële bijdragen kunnen ook een stimulans zijn voor mensen om pleegouder te worden, maar resulteert in de ”vermarkten” van de kinderen.

Het is van belang dat we de relatie tussen sociale beschermingsprogramma’s en de kwaliteit van zorg, het verliezen van ouderlijke zorg, scheiding en hereniging van families begrijpen. Family for Every Child heeft een vergelijkbaar onderzoek in Ghana afgerond - de resultaten worden binnenkort gepubliceerd - en een nieuw project wordt dit najaar uitgevoerd in Zuid-Afrika.

Bekijk het rapport (http://www.familyforeverychild.org/knowledge-centre/researching-linkages-between-social-protection-and-childrens-care-rwanda)