Nieuws van UNICEF: duizenden kinderen wees door ebola

ingevoerd op 8-10-2014

Bron: UNICEF

Sinds de start van de uitbraak van ebola in West-Afrika hebben volgens UNICEF minstens 3.700 kinderen in Guinee, Liberia en Sierra Leone één of beide ouders aan de ziekte verloren. Velen van hen worden bovendien uit angst voor besmetting in de steek gelaten door hun familieleden.

Dat heeft Manuel Fontaine, regiodirecteur West-Afrika van het VN-kinderfonds UNICEF, dinsdag gezegd.
”We weten dat dit nog maar het topje van de ijsberg is”, laat Fontaine weten. UNICEF vreest dat het aantal wezen in de periode tot half oktober verdubbelt, omdat de ebola-epidemie zich de afgelopen weken verder heeft uitgebreid.

”Duizenden kinderen zien hun vader, moeder of andere familieleden sterven door ebola”, zegt Manuel Fontaine, regionaal directeur van UNICEF in West- en Centraal-Afrika. Hij is net terug van een bezoek van twee weken aan Guinee, Liberia en Sierra Leone. ”Deze kinderen hebben speciale aandacht en steun nodig. Ze voelen zich ongewild en in de steek gelaten. Weeskinderen worden normaal gesproken opgenomen door een familielid, maar in sommige gemeenschappen is de angst voor ebola sterker dan de familiebanden.”

Wat UNICEF en partners onder andere proberen te doen in de drie landen is het trainen van extra maatschappelijk werkers en hulpverleners op het gebied van psychische zorg; in de zwaarst getroffen gebieden werkt UNICEF samen met lokale autoriteiten aan het verbeteren van de steun vanuit gemeenschappen en families aan kinderen die getroffen zijn door ebola; er wordt geprobeerd alleenstaande kinderen te herenigen met hun familie door een uitgebreid familie-tracking-netwerk; en er wordt psychosociale steun geboden aan kwetsbare kinderen en families in door ebola getroffen gemeenschappen.

Lees het oorspronkelijke bericht hier (http://www.unicef.nl/nieuws/berichten/2014/10/duizenden-kinderen-wees-door-ebola/)
Ebola Key Message Sierra Leone Ebola Key Message Sierra Leone