Better Volunteering, Better Care - internationaal project

ingevoerd op 20-10-2014

Better Volunteering, Better Care - dit is de naam van het internationale project waar Better Care Network Netherlands sinds vorig jaar bij betrokken is. Het project wordt geleid door het internationale Better Care Network (BCN) en Save the Children UK.

Samen met BCN, Save the Children UK organisaties en UNICEF, Friends International, ECPAT, SOS Children’s Villages, Faith to Action Initiative en Hope and Homes for Children, vormen we dit inter-agency initiatief om bestaande kennis over internationaal vrijwilligerswerk gerelateerd aan alternatieve zorg voor kinderen, te delen en reviewen. Dit vanuit onze groeiende zorg dat vrijwilligerswerk en vrijwilligerstoerisme met kinderen in weeshuizen/kinderhuizen/opvangprojecten een negatieve impact heeft. Enerzijds op de kinderen zelf (hechtingsproblemen, maar ook het feit dat we te maken hebben met getraumatiseerde kinderen die vaste en professionele zorg nodig hebben) en anderzijds vanwege het feit dat deze ”vrijwilligersindustrie” een onwenselijk systeem van opvang in ”weeshuizen” in stand houdt en op sommige plaatsen zelfs verder versterkt om te kunnen voldoen aan de vraag/aanbod van vrijwilligers.

Op 17 en 18 juni 2014 kwamen 40 experts vanuit verschillende sectoren - kinderbescherming, onderwijs, maatschappelijk verantwoord ondernemen, toerisme en faith-based sector - samen in een 2-daagse workshop om ervaringen te delen en om gezamenlijk ideeën te identificeren om communicatie- en betrokkenheidsstrategieën te ontwikkelen rond ethisch vrijwilligerswerk

Momenteel is het project in de laatste van de drie fases: (1) Review Phase, (2) Convening of Key Actors, and (3) Strategy Development. Deze derde fase omvat het combineren van de lessen uit de eerste twee fases met de uitkomsten van de workshop met als doel om met een concrete strategie te komen. Met deze strategie willen we een positieve verandering bewerkstelligen op het gebied van kennis, gedrag en gebruiken onder vrijwilligers en -organisaties.

Voor meer informatie over de workshop, een samenvatting van de uitkomsten van fase 1 en overige achtergrondinformatie, kijk hier (http://www.bettercarenetwork.org/BCN/details.asp?id=32465&themeID=1002&topicID=1017&utm_source=BCN+Newsletter+July%2FAugust+2014+&utm_campaign=July-August+2014&utm_medium=email)

Bekijk ook de richtlijnen (http://www.bettercarenetwork.nl/content/17382/download/clnt/51154_Richtlijnen-vrijwilligerswerk_BCNN_DEF14.pdf) die Better Care Network Netherlands begin dit jaar heeft opgesteld voor vrijwilligerswerk met kwetsbare kinderen.