Nieuw rapport over Ghana

ingevoerd op 26-11-2014

Er is een nieuw rapport uitgekomen over de link tussen sociale bescherming en de zorg voor kinderen in Ghana: Researching the linkages between social protection and children’s care in Ghana

Om verschillende redenen zoals armoede, kinderhandel (zodat kinderen kunnen werken), migratie of het overlijden van een of beide ouders, komt het regelmatig voor dat kinderen in Ghana gescheiden worden van hun ouders. Zoals bekend is, voert de overheid in Ghana het beleid om kinderen niet in instituties ofwel wees- of kinderhuizen op te vangen, maar juist te zorgen dat kinderen in hun eigen gemeenschap of door hun eigen familie kunnen worden opgevangen. Of, dat ouders ondersteund worden zodat kinderen niet gescheiden hoeven te worden van hun ouders. Bekijk hiervoor eens de website (http://www.ovcghana.org/why_not_orphanages.html) van de Ghanese overheid.

Ondanks dit beleid, wordt er geschat dat er nog altijd zo’n 4.500 kinderen opgroeien in kinderhuizen.

Ghana heeft op het gebied van kinderbescherming verschillende wet- en regelgeving ontwikkeld. Echter, het uitvoeren ervan blijft lastig. Geweld en misbruik van kinderen is nog altijd een groot probleem, met zo’n 90% van de kinderen die fysiek geweld hebben ervaren, thuis of op school (UNICEF, 2013).
Ook is er in Ghana een groot probleem rond kinderarbeid en kinderhandel voor gedwongen arbeid of seks industrie.

”“ ... in the fishing communities, the children become stressed and tired and the parents wouldn’t be able to feed them so they will send the children to reside with other people, even to the Volta lake to work for other people.” (Gomoa West, LEAP programme manager)”

Het onderzoek
Het onderzoek van Family for Every Child, the Centre for Social Protection (CSP) aan het Institute for Development Studies (IDS) in Engeland gaat in op de link tussen het welzijn van kinderen, zorg voor kinderen, de samenhang van families en een programma genaamd the Livelihood Empowerment Against Poverty Programme (LEAP). Dit programma, is een programma van de Ghanese overheid op het gebied van sociale bescherming met het doel om extreme armoede in het land tegen te gaan. Het programma biedt kleine financiële bijdragen aan de meest kwetsbare gezinnen. Het onderzoek vond plaats in verschillende gebieden in centraal Ghana.

Een aantal van de bevindingen
- LEAP speelt een positieve rol in het verbeteren van het welzijn van kinderen en de kwaliteit van zorg voor kinderen.
- LEAP heeft het potentieel om te voorkomen dat kinderen van ouders gescheiden raken en om gezinnen weer bij elkaar te brengen.
- Niet alle kinderen profiteren op een gelijke manier van het programma.
- De uitdagingen om het LEAP programma uit te voeren ondermijnen de positieve impact die het kan hebben.
- De potentiële rol van de financiële bijdragen om zorg door verwanten te stimuleren heeft gemengde uitkomsten.

Aanbevelingen
- De uitdagingen voor het uitvoeren van het programma moeten worden aangepakt.
- De financiële bijdragen moet worden verhoogd.
- Er moeten sterkere verbindingen worden gelegd tussen structuren voor kinderbescherming en andere sociale diensten.
- Bewustwordingsactiviteiten moeten worden versterkt.

Bekijk het rapport hier (http://www.familyforeverychild.org/sites/default/files/resources/Social_Protection_Ghana_Report.pdf)