Nieuw rapport Nepal: The Paradox of Orphanage Volunteering

ingevoerd op 12-12-2014

Vandaag lanceerde de organisatie Next Generation Nepal (NGN), samen met UNICEF, in Nepal het rapport The Paradox of Orphanage Volunteering: Combating Child Trafficking through Ethical Voluntourism. Het rapport laat zien hoe vrijwilligerswerk in kinderhuizen in Nepal zorgt voor kinderhandel.

Het rapport laat zien dat zo’n 15.000 kinderen in Nepal leven in ”weeshuizen”, maar dat 2 van de 3 kinderen geen wees is. NGN zegt dat deze kinderen in weeshuizen worden gehouden om zo geld binnen te halen van buitenlandse vrijwilligers - met de beste bedoelingen - en donoren. Het valt dan ook op dat 90% van de weeshuizen in Nepal zich bevinden in de top 5 toeristische districten. Veel van deze weeshuizen voldoen niet aan de standaarden van de overheid en mishandeling en uitbuiting van kinderen komt er veel voor.

Het rapport gaat ook in op de geschiedenis achter deze handel in kinderen, die teruggaat de burgeroorlog. Toen zochten ouders in de Karnali regio naar kinderhandelaren om hun kinderen uit handen te houden van de Maoïstische rebellen. Het rapport claimt ook dat de ban op adoptie uit Nepal van westerse landen in 2010 de focus van criminele groepen heeft verschoven van het ”verkopen” van kinderen voor adoptie naar het ”verkopen” van mogelijkheden om weeskinderen te ondersteunen aan westerse vrijwilligers en donoren.

NGN analyseert vervolgens de groeiende wereldwijde trend van vrijwilligerswerk en concludeert dat het zeker de potentie heeft om een positief effect op de lokale gemeenschap te hebben, maar dat het ook zeker schade kan aanrichten als het niet op een ethische manier gebeurt. NGN adviseert om geen vrijwilligerswerk te doen in kinderhuizen/weeshuizen en doet dan ook aanbevelingen richting de toerisme sector, de overheid van Nepal, de media en de ambassades over hoe ze ”orphanage trafficking” kunnen aanpakken en ethisch vrijwilligerswerk kunnen stimuleren. Ze geven voorbeelden van ethische vormen van vrijwilligerswerk.

Lees het volledige rapport hier (http://www.nextgenerationnepal.org/File/The-Paradox-of-Orphanage-Volunteering.pdf)