Jongerenuitwisseling ”Yes, we rock”

ingevoerd op 12-12-2014

Bron: Kinderperspectief

Positieve boost
Van 11 tot en met 18 oktober 2014 organiseerde Kinderperspectief een jongerenuitwisseling in Tribunj, Kroatië. De 14 aanwezige jongeren waren afkomstig uit Albanië, Kroatië, Oostenrijk en Nederland en allen wonen in jeugdzorg of hebben minimaal 2 jaar ervaring in jeugdzorg. Het thema van de week was: Yes, we Rock!, een symbolische manier om te zeggen dat je sterk in je schoenen moet staan wanneer je 18 jaar wordt in de jeugdzorg. Rond die leeftijd word je namelijk als volwassen gezien en word er verwacht dat je op jezelf gaat wonen. De week ging dan ook volledig over dit thema (careleaving). Het doel was om alle deelnemende jongeren een positieve boost te geven: je weet meer van jezelf, je vaardigheden en je dromen aan het einde van de week.

Intensief bezig tijdens werk en spel

- Samen deden de jongeren allerlei oefeningen:
- Het maken van een levenslijn, zodat iedereen weet wat het verleden (met de meest vreselijke en mooie momenten) is van de anderen. En om te merken dat er een heleboel andere jongeren zijn die hetzelfde verleden hebben als jezelf.
- Mogen dromen: wie ben ik, wat kan ik doen in het leven en wat wil ik echt doen in het leven? De meeste jongeren uit jeugdzorg hebben niet de mogelijkheid om te dromen, want hun leven is te realistisch, te hard.
- Kwaliteitenspel: wat zijn je vaardigheden en wat vinden anderen van je vaardigheden?
- Waardenspel: wat vind je belangrijk in het leven?
- Tekenen jezelf op een groot papier, schrijf daarbij je eigen dromen, vaardigheden en opleiding.
- Het maken van een plan voor de komende 5 jaar. Wat wil je bereiken? Noem 3 concrete stappen die je kunt nemen wanneer je weer thuis bent. En noem 5 personen in je eigen land, waarmee je contact kunt opnemen als je vragen hebt over een aantal praktische zaken, financiële zaken of andere voor jou belangrijke zaken.
- Presenteer je eigen vijfjarenplan voor de hele groep en ontvang feedback, complimenten en adviezen van de anderen. Geef de naam van de persoon waarmee je je successen gaat delen.

Tijdens het programma werden ook twee andere elementen ingezet om het doel te bereiken:
- Het ontmoeten van andere Europese jongeren. Leren dat een
jongere uit een ander land niet zo anders is dan jezelf. Europees
koken, Europese spelletjes en liedjes en dansen.
- Teambuildingsactiviteiten en energizers.

Trots op presentatie 5-jarenplan
Aan het einde van de week stonden alle jongeren voor de groep, trots op hun eigen vijfjarenplan, wetende dat ze drie concrete stappen hebben om mee te beginnen wanneer ze weer thuis zijn. Allen hebben ze het gevoel deel uit te maken van een groep en allen hebben allerlei complimenten, advies en feedback ontvangen. Tevens ontving iedere deelnemer een Youthpass. Een geweldige ervaring!