Kinderen met een handicap in tehuizen in Rusland - Human Rights Watch

ingevoerd op 18-12-2014

Nieuw rapport van Human Rights Watch: Abandoned by the state : violence, neglect, and isolation for children with disabilities in Russian orphanages

Bijna 30% van alle kinderen met een handicap in Rusland wonen in staatskinderhuizen. Velen krijgen te maken met geweld en verwaarlozing. Dit rapport van Human Rights Watch (HRW) is gebaseerd op bezoeken door HRW aan 10 kinderhuizen in 6 regio’s in Rusland en meer dan 200 interviews met ouders, kinderen en jongeren die momenteel in tehuizen wonen of er gewoond hebben. Het rapport laat zien dat veel kinderen en jongeren met een handicap die in staatskinderhuizen hebben gewoond te maken hebben gehad met mishandeling en verwaarlozing door de staf, die hun ontwikkeling in de weg heeft gestaan. HRW rapporteert over kinderhuizen waar staf families ontmoedigd om hun kinderen te bezoeken (zeker 95% van kinderen in kinderhuizen en pleegzorg in Rusland hebben nog tenminste een levende ouder) omdat ze dan “te verwend zouden raken en te zeer gewend aan teveel aandacht.” In veel van de instellingen is er een gebrek aan gezondheidszorg, adequate voeding, aandacht, mogelijkheden om te spelen en de meeste kinderen krijgen geen formeel onderwijs. Gebrek aan ondersteuning en training voor de staf, alsook een gebrek aan staf speelt een centrale rol in de manier waarop kinderen behandeld worden.

Veel kinderen met een handicap komen terecht in een kinderhuis omdat gezondheidswerkers aandringen bij de ouders met de boodschap dat hun kind geen kans maakt zich te ontwikkelen en ze niet in staat zijn voor het kind te zorgen. Het gebrek aan passend onderwijs, toegang tot speciale zorg en andere ondersteuning van de overheid zorgt ervoor dat veel ouders de keuze maken hun kind onder te brengen in een kinderhuis.

Het rapport schets de achtergrond van de huidige situatie en de bevindingen van de bezoeken en interviews. Er worden ook concrete aanbevelingen gedaan aan de verschillende betrokken partijen in Rusland om de rechten van kinderen met een handicap in Rusland te beschermen en om te voldoen aan internationale verplichtingen op dit vlak. Ondanks het feit dat de Russische overheid publiekelijk heeft uitgesproken af te stappen van het de vele inzet van instituties voor de zorg van kinderen, is er te weinig aandacht voor kinderen met een handicap in deze situatie. De auteur van het rapport Andrea Mazzarino zegt: “The Russian government should establish a zero-tolerance policy for violence against children in institutions and immediately strengthen programs to keep children in their families.” Een van de aanbevelingen is dan ook dat de overheid moet investeren in een concreet plan om kinderen zoveel mogelijk op te vangen in hun eigen omgeving.

Lees het hele rapport hier (http://www.hrw.org/sites/default/files/reports/russia0914_ForUpload.pdf)