Zorgen over kwetsbare kinderen in Hongarije

ingevoerd op 04-02-2015

Maria Herczog, lid van het VN commitee voor de rechten van het kind, luidt de alarmbellen over de situatie van kwetsbare kinderen en hun families in Hongarije. Ondanks de sterke wetgeving zorgen gebrek aan middelen, gebrek aan getrainde professionals en diepgewortelde vooroordelen ervoor dat veel kinderen nog altijd opgroeien in instituties. Een groot deel van deze kinderen zijn Roma.

Op 1 januari 2014 werd een wet van kracht die het verbied om kinderen onder de 3 jaar in instituties/kinderhuizen te plaatsen. Ook geldt er een verbod om kinderen om financiele redenen in instituties te plaatsen. Bewijs laat echter zien dat het in beide gevallen nog regelmatig voorkomt. Hoewel de overheid de verantwoordelijkheid heeft om dit te voorkomen, is nauwelijke bekend hoe dit te doen en is financiering ervoor onvoldoende beschikbaar.

Aan de andere kant gaat ook het streven om het aantal pleeggezinnen te laten stijden gepaard met gebrek aan middelen en training. Er zijn dus nog altijd te weinig pleeggezinnen en de gezinnen die er zijn moeten vaak meer kinderen opnemen dan ze kunnen en krijgen weinig ondersteuning.

In beide gevallen is er een risico van misbruik en verwaarlozing omdat kinderen voor een groot gedeelte buiten het kinderbeschermingssysteem vallen.

Lees meer (http://www.openingdoors.eu/the-situation-worsens-for-vulnerable-children-and-families-in-hungary/) over de situatie in Hongarije

Maria Herczog_Bron-Opening Doors Maria Herczog_Bron-Opening Doors