Meer dan 16.000 kinderen hebben 1 of beide ouders/verzorgers verloren door Ebola - opvang in de gemeenschap

ingevoerd op 11-02-2015

Bron: UNICEF

 

Van ongeveer 16.600 kinderen in Guinee, Liberia en Sierra Leone is geregistreerd dat zij een of beide ouders of verzorgers verloren aan ebola. Hiervan verloren bijna 3600 kinderen  beide ouders of verzorgers. In totaal is minder dan drie procent van de getroffen kinderen buiten de familie of gemeenschap geplaatst. ”Na aanvankelijke angsten en misvattingen over ebola, zorgt familie in de meeste gevallen voor de kinderen die hun ouders zijn verloren,” aldus Manuel Fontaine, UNICEF directeur voor West- en Centraal-Afrika. ”Dit toont de kracht van familiebanden en de buitengewone veerkracht van gemeenschappen in een tijd van grote ontberingen.”

De identificatie van kwetsbare kinderen en hen te verzorgen en beschermen is en was een van de vele uitdagingen tijdens de ebolacrisis. In de regio was het maatschappelijk welzijn en de bescherming van kinderen al zwak voor de uitbraak van ebola. Hulporganisaties helpen kinderen en de gezinnen die voor hen zorgen met financiële en materiële bijstand en ze worden geholpen bij het weer naar school gaan. Daarnaast krijgen de kinderen psychosociale steun bij het verwerken van het trauma. Kinderen zonder ouderlijke zorg die in fysiek contact stonden met een ebolapatiënt worden voor een periode van 21 dagen (de maximale incubatietijd van het ebola virus) in aparte centra opgevangen. In de drie landen kwamen 250 kinderen tijdelijk op deze plekken terecht en werd meer dan 90% daarna opgevangen door familieleden.

Manuel Fontaine van UNICEF: ”Nu de door ebola getroffen landen richting herstel gaan, moeten we de gelegenheid aanpakken om de systemen voor kinderbescherming voor alle kwetsbare kinderen te versterkem. We hebben een kans om nu ook zaken als kindhuwelijken, kinderarbeid, seksueel geweld en uitbuiting aan te pakken, problemen die al bestonden voor uitbraak van ebola.”

Lees het oorspronkelijke bericht hier (http://www.unicef.org/media/media_79742.html)