In de Lancet: The science of early adversity: is there a role for large institutions in the care of vulnerable children?

ingevoerd op 11-03-2015

In dit artikel in de Lancet wordt ingegaan op wat wetenschappelijk onderzoek ons in de laatste 80 jaar laat zien over de effecten van institutionalisering van kinderen. Door Anne E Berens (MSc) en Prof Charles A Nelson.

Het is inmiddels meer dan 80 jaar geleden dat onderzoekers in de kinderpsychiatrie voor het eerst schreven over het achterlopen van de ontwikkeling van kinderen die niet opgroeiden bij hun familie, maar in weeshuizen en instituties. Op basis hiervan werd in wereldwijde conventies - waaronder het VN Kinderrechtenvedrag uit 1989 - het belang en recht benadrukt voor kinderen om in een familie-omgeving waarin het kind individuele aandacht en steun krijgt, op te groeien. Desondanks wordt het aantal kinderen dat momenteel opgroeit in een institutionele omgeving geschat op 8 miljoen wereldwijd. Redenen hiervoor zijn: verlies van ouders, armoede, mishandeling, een fysieke of verstandelijke handicap.

Ondanks het feit dat institutionalisering dus nog veel voorkomt, laat wetenschappelijk onderzoek zien dat met name bij jonge kinderen, het kan leiden tot ontwikkelingsstoornissen op verschillende vlakken: de groei, cognitief functioneren, neuro-ontwikkeling en sociaal-psychologische gezondheid. Effecten zijn het meest zichtbaar wanneer kinderen geen individuele aandacht en zorg krijgen en op jongere leeftijd. Onderzoek laat ook zien dat wanneer jonge kinderen op tijd worden teruggeplaatst in families er grote kans is op herstel.

Het volledige artikel kan (tegen betalling) op de website van de Lancet (http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2814%2961131-4/fulltext) worden gedownload

Schermafbeelding 2015-03-11 om 13.35.22 Schermafbeelding 2015-03-11 om 13.35.22