Video van Volunteer Correct: Vrijwilligerswerk met kinderen: gevaren van goeddoen

ingevoerd op 11-03-2015

 

Volunteer Correct stelt de juiste vragen over vrijwilligerswerk met kinderen: ”Het lijkt dan ook goed en nobel om te helpen op een school of in een weeshuis. Is dat zo? (...) Is het wel wenselijk voor kinderen om steeds omringd te zijn door wisselende vrijwilligers? En zijn deze wel kinderen wel echt zo hulpeloos als ze worden geportretteerd?”

Ze bezochten een kinderhuis en een straatkinderenproject in Kaapstad. Daar spraken ze met de staf, een vrijwilliger en een maatschappelijk werker. Ook spraken ze met Harry Garuba, professor in de postkoloniale geschiedenis en Afrika studies. Hij legt uit dat het beeld van Afrikaanse kinderen die hulp ontvangen van een westerse hulpgever samenhangt met de koloniale geschiedenis van Zuid Afrika. Verder vertelt Lauren Wild, een ontwikkelingspsycholoog aan de Universiteit van Kaapstad, over de hechtingsproblematiek die speelt bij kinderen in kinderhuizen. 

Bekijk de video (http://volunteercorrect.org/nl/vrijwilligerswerk-met-kinderen-gevaren-van-goeddoen/) hier en zie waar je als vrijwilliger nu eigenlijk over moet nadenken als je met kinderen wil werken.

Schermafbeelding 2015-03-11 om 16.26.44 Schermafbeelding 2015-03-11 om 16.26.44