Internationale VOG voor Nederlandse werknemers en vrijwilligers in het buitenland

ingevoerd op 24-07-2015

In Nederland moeten mensen die met kinderen werken in het bezit zijn van een Verklaring Omtrent het Gedrag (https://www.justis.nl/producten/vog/index.aspx) (VOG). Ook kindgerichte stichtingen en bedrijven in het buitenland die met Nederlandse werknemers of vrijwilligers (gaan) werken kunnen een VOG aanvragen. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie heeft om dit te promoten in samenwerking met Better Care Network Nederland, Defence for Children - ECPAT en Terre de Hommes de flyer ’Protect children, screen your employees (http://www.defenceforchildren.nl/images/13/3928.pdf)’ ontwikkeld over de internationale VOG. De flyer wordt verspreid door de Nederlandse ambassades en internationale hulporganisaties.

Voorkomen van seksueel misbruik
De flyer spoort aan om de rechten van kinderen te beschermen en geeft maatregelen om de veiligheid van kinderen in kinderhuizen en instellingen te vergroten. Om seksueel misbruik van kinderen door Nederlanders te voorkomen adviseert de flyer een VOG aan te vragen, waaruit blijkt dat zijn of haar gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het werk met kinderen. Wanneer deze VOG niet wordt gegeven, moet de werkgever zich realiseren dat de desbetreffende persoon niet met kinderen mag werken. In de flyer wordt onder andere uitgelegd wat de werkgever kan doen als er bij een persoon sprake is van (verdenkingen van) seksueel misbruik van kinderen.

Kindersekstoerisme
Uit de fenomeenbeschrijving kindersekstoerisme van de politie blijkt dat er meerdere gevallen bekend zijn van Nederlanders die in armere landen kinderhuizen of scholen hebben opgericht en de kinderen onder hun hoede seksueel misbruikten. Bij veel van de kindersekstoerismezaken die bekend zijn, zijn kleine hulpverleningsorganisaties betrokken. Soms zijn de misbruikers enkel werkzaam geweest voor een organisatie, maar ook komt het voor dat een stichting is opgericht om gemakkelijk in contact te komen met kwetsbare kinderen. Zaken van zogenaamde ’weldoeners’ vonden bijvoorbeeld plaats in 2013 in Indonesië, in 2012 in Bangladesh, in 2011 in India en in 2009 in Nepal.

logo-justitie-Justis logo-justitie-Justis