Verslag Johannesburg Conferentie 'Implementing Family-Based Care in Africa'

ingevoerd op 24-07-2015

In juni vond in Johannesburg de conferentie ‘Implementing Family-Based Care in Africa’ plaats. Drie zeer interactieve en inspirerende dagen met 210 deelnemers uit 31 landen. Vrijwel elk Afrikaans land was vertegenwoordigd. De meeste deelnemers waren afkomstig van ´grassroots´ ofwel gemeenschapsorganisaties. Er waren daarnaast ook donor vertegenwoordigers van buiten en binnen Afrika, Afrikaanse beleidsmakers, politici en ambtenaren bij. Zij allen verenigden zich rond het thema ’Implementing Family-Based Care in Africa’.

Centrale vraag
Centraal stond de vraag: “Op welke manier kan elk van ons aan een verbetering van de zorg aan kwetsbare kinderen bijdragen? Hoe kunnen wij stap voor stap zorgen dat kinderen zo min mogelijk in kinderhuizen opgroeien en zoveel mogelijk in hun eigen biologische familie, of als dit niet mogelijk is, in een stabiel vervangend gezin?”.

Presentaties en groepswerk
Er werden presentaties gegeven over waarom gezinsgerichte zorg, in het licht van de wetenschap en internationale verdragen. Ook was er een panel van jongeren dat een enorme indruk maakte en werkelijk de toon zette: “we willen het anders!”. Er waren veel presentaties over praktijksituaties, van het lokale dorpsniveau tot nationale en regionale voorbeelden, over de successen en de uitdagingen van gezinsopvang en gezinsondersteuning. Er waren paneldiscussies met donors, overheidsfunctionarissen, Faith Based Organisaties en netwerkers. Ook was er ruimte voor kleine groepsgesprekken, was er een Worldcafe met 14 groepen rond de vragen die de eerste dag waren geformuleerd. 

Aanbevelingen
Op de laatste dag sprak iedereen een belofte uit wat hij of zij als actie ging doen. Heel concreet, met datum en wie je daarop mocht aanspreken. Tot slot formuleerde men in groepen een statement en presenteerde die al zingend, dansend, toneelspelend en dus op zijn Afrikaans. 

De deelnemers committeerden zich aan de volgende aanbevelingen:

1.De conferentie beveelt aan dat het realiseren van gezinszorg boven institutionele zorg (kinderhuizen en dergelijk) in Afrika conform de ´African Charter´ door alle nationale overheden in hun beleid en wetgeving wordt verankerd.

2.Het realiseren van kwalitatief goede zorg in Afrika voor kwetsbare kinderen dient waar mogelijk met inspraak van het betreffende kind en via vertegenwoordiging van kinderen in allerlei inspraak en medezeggenschap organen op diverse niveaus plaats te vinden. Dit dient actief te worden nagestreefd.

3.Het trainen van maatschappelijk werkers en verder bouwen aan de lokale capaciteit om deze intensieve vorm van zorg aan kwetsbare kinderen vorm te geven, dient door het maatschappelijk middenveld in samenwerking met de lokale overheid op een duurzame manier vormgegeven te worden.

4.Wij creëren en formaliseren een digitaal duurzaam netwerk en platform om geleerde lessen uit te wisselen, telkens open te staan voor nieuwe onderzoeken en bevindingen en die blijvend uit te wisselen.

PP’s, papers en foto’s
- Conferentierapport (http://www.defenceforchildren.nl/images/13/3998.pdf)
- Basecamp (https://drive.google.com/open?id=0B2GDcOuMWYG2fjM3eHlZalVOVGtGSXFKYjlhNklGbENobXhDWHZXSXd0SEV1RnZqZ0NkRms) met presentaties (Powerpoints en papers) per conferentiedag
- Facebookpagina (https://www.facebook.com/pages/Implementing-Family-Care-Conference/354548454723410) met informatie, foto’s en filmpjes 

Vervolgbijeenkomst 28 september in Nederland
Als u geïnteresseerd bent in de manier waarop u dit zelf vanuit Nederland verder vorm kunt geven, kom dan naar de vervolgbijeenkomst in Utrecht op 28 september van 17.30 – 21:00. Zie de uitnodiging (http://www.defenceforchildren.nl/images/13/4000.pdf) voor deze avond, die mede door het Better Care Network Nederland wordt georganiseerd.


De conferentie werd georganiseerd door twee Zuid Afrikaanse partnerorganisaties van Wereldkinderen: Give a Child a Family en South Africa Cares for Life. Het betrof een conferentie in het kader van het leerproces van de Together 4 Change Alliantie, die mede door het Nederlandse Ministerie van Hulp en Handel van 2011-2015 wordt gesteund.

 

20150610_111224 20150610_111224