Bijna 3000 kinderen in Griekse instellingen

ingevoerd op 26-10-2015

Roots Research Centre, de nationale coördinator van de Opening Doors for Europe Children heeft het aantal kinderen in Griekse instellingen in kaart gebracht. In het onderzoek zijn 85 instellingen gevonden waar naar schatting 2.825 kinderen zitten, inclusief kinderen die als kinderbeschermingsmaatregel uit huis zijn geplaatst en kinderen met een handicap. Vier van de instellingen hadden ongeveer 100 kinderen in de instellinge wonen. Slechts twee instellingen hadden minder dan tien kinderen. De meeste instellingen hadden huisvesting voor ongeveer dertig kinderen. Weinig instellingen lijken daarom te voldoen aan de VN-Richtlijnen voor Alternatieve Zorg van Kinderen.

 

Institutionalisering vóór de leeftijd van drie jaar wordt algemeen erkend als bijzonder schadelijk voor de ontwikkeling van kinderen. Niettemin waren 182 kinderen in de Griekse instellingen baby’s en peuters van 0-3 jaar. Pleegzorg blijft enorm onderontwikkeld in Griekenland - naar schatting leefden slechts 309 in 2014 kinderen bij pleegouders.

 

De meerderheid van de instellingen (57) zijn particuliere instellingen. Velen zijn sterk afhankelijk van donaties en private sponsoring. De meeste instellingen hebben medewerkers in loondienst met ondersteuning van vrijwilligers, een aantal werkten alleen met vrijwilligers.

 

3533188_1_org 3533188_1_org