Nieuwe Richtlijn Pleegzorg

ingevoerd op 26-10-2015

Kennis over goede pleegzorg is nu verzameld in een nieuwe Richtlijn Pleegzorg voor jeugdhulp en jeugdbescherming. De Richtlijn is bedoeld voor professionals die zijn betrokken bij de uitvoering van pleegzorg. Het aantal kinderen en jongeren dat in een pleeggezin wordt geplaatst neemt ieder jaar toe. Pleegzorg is ingrijpend en complex: er zijn veel mensen bij betrokken en de relationele dynamiek is vaak ingewikkeld. Allereerst voor de kinderen zelf en ook voor hun ouders, hun pleeggezin en de jeugdprofessionals die hen begeleiden. Goede pleegzorg vergt van deze laatsten veel kennis en kunde.

 

De ontwikkeling van deze richtlijn viel samen met een grote transitie en transformatie van de zorg voor jeugd. De nieuwe Richtlijn biedt een actueel en toegankelijk overzicht van de thema’s die spelen in de pleegzorg en de kennis die daarover bestaat. Ook geeft de Richtlijn handvatten aan pleegzorgbegeleiders, gedragswetenschappers en voogden. 

 

De Richtlijn is voorzien van praktische werkkaarten voor professionals. Daarnaast is in een apart document de onderbouwing van de Richtlijn opgenomen en is er een cliëntversie gemaakt. De Richtlijn is geautoriseerd door beroepsverenigingen NIP, NVO en NVMW. 

 

 

richtlijn richtlijn