Ter inspiratie: pleegzorg in Nederland

ingevoerd op 25-11-2015

(1)

Eind oktober lanceerde Kinderpostzegels ”Mijn Andere Thuis”. Dit instrument bestaat uit drie delen: een film (http://www.mijnanderethuis.nl/#_film), een app (http://www.mijnanderethuis.nl/#_app) voor jongeren in pleeggezinnen en gezinshuizen en een website (http://www.mijnanderethuis.nl/) met de laatste stand van zaken op het gebied van kennis en praktijk van pleegzorg en gezinshuisopvang.

Door middel van de app kunnen jongeren aan gemeenten laten weten hoe het met hen gaat en wat voor hen belangrijk is. Gemeenten kunnen zo hun beleid monitoren en waar nodig bijstellen. Dat kunnen zij doen met behulp van de informatie op deze website.

Aan de hand van acht thema’s wordt op deze site uiteengezet wat kinderen in pleeggezinnen en gezinshuizen nodig hebben om zich gezond te kunnen ontwikkelen. Hoe zorg je voor veiligheid? Kan het kind terug naar huis of blijft het langere tijd in een pleeggezin? En wat doe je als een jongere achttien wordt?

 

(2)

Naar aanleiding van het FICE NL jongerenproject is er nu een survivalgids in de vorm van filmpjes voor (aankomende) pleegkinderen ontwikkelt.

Op de website van STUK staat hierover:

Thuis wonen gaat niet meer. Je moet in een pleeggezin wonen. Maar wie vertelt jou hoe dat in z’n werk gaat en hoe moet je ineens in een ander gezin passen en thuisvoelen?

Wij hebben het afgelopen jaar gewerkt aan onze eigen survivalgids voor (aankomende) pleegkinderen. Het zijn filmpjes die in de praktijk gebruikt kunnen worden door pleegkinderen maar ook om pleegouders en pleegzorgmedewerkers te trainen.

Deze filmpjes laten op korte en krachtige manier zien welke struggles je tegenaan loopt maar die eigenlijk zo klein of algemeen zijn dat niemand er bij stilstaat. Hoe klein het ook is, het heeft altijd invloed op hoe jij je opstelt binnen je pleeggezin.
En als pleegkind kun je op papier rechten hebben maar in de praktijk zijn het pleegzorgouders en pleegzorgmedewekers die de beslissingen nemen en op de voorgrond staan. Dat kan anders!

Het mooie is dat we tijdens het werken aan de filmpjes elkaar allemaal heel goed begrepen maar dat we wel allemaal verschillende ervaringen hebben. Wat we gemeen hebben is: we zijn een zootje ongeregeld, iedereen een ander verhaal, allemaal een andere reis afgelegd, we gaan allemaal een andere kant op maar we hebben wel allemaal te maken met pleegzorg, het gevoel van niet echt thuis zijn.

‘Het afgelopen half jaar heb ik al vijf voogden gehad’.
‘Oh wat was het een opluchting toen jullie begrepen wat ik zei en meemaakte’.
Kelly, Rebecca, Mandy, Quinta en Marina

Meer informatie en de filmpjes kun je hier (http://stukonline.com/stukonderwijs/how-to-survive-pleegzorg/de-filmpjes-3/) vinden

 

Filmpjes STUK Filmpjes STUK
Mijn Andere Thuis Mijn Andere Thuis