Transparantie Index van Volunteer Correct

ingevoerd op 16-03-2016

Op 2 maart jl. lanceerde Volunteer Correct haar Transparantie Index (http://www.volunteercorrect.org/nl/transparantie-index). Ook Better Care Network NL was aanwezig bij de lancering om iets te vertellen over de risico’s van vrijwilligerswerk met kwetsbare kinderen en de richtlijnen (http://www.bettercarenetwork.nl/content/17382/download/clnt/51154_Richtlijnen-vrijwilligerswerk_BCNN_DEF14.pdf) die we op dat gebied hebben ontwikkeld. 

De index laat zien hoe 66 vrijwilligerszendende organisaties in Nederland online communiceren naar toekomstige vrijwilligers. Het zegt dus niet meteen iets over de kwaliteit van de organisatie en het vrijwilligerswerk dat ze aanbieden. De index beoogt vrijwilligers te helpen bij het maken van een keuze voor een organisatie en is volgens de stichting ’een eerste stap naar verantwoord vrijwilligerswerk’.

Tussen november 2015 en februari 2016 werden de organisaties onderzocht aan de hand van hun website-informatie. Daarbij zijn de thema’s ‘Doel & Missie’, ‘Zichtbaarheid & Responsiviteit’, ‘Grondslag & Financiën’, ‘Partners & Projecten’ en ‘Promotie & Begeleiding’ opgedeeld in 20 informatievragen. Met behulp van een relatieve eindscore is een ranglijst geconstrueerd: de ‘transparantie-index’. Lees meer over de index, methode en achtergrond. (http://volunteercorrect.org/nl/volunteer-correct-transparantie-index/)

Het was een enerverende avond waarbij ook een deel van de onderzochte organisaties aanwezig was. Veel kritische vragen en vragen om toelichting over doel, nut en aanpak van de Index. Volunteer Correct heeft aangegeven alle organisatie-specifieke informatie toegankelijk te maken en graag in gesprek te gaan met de afzonderlijke organisaties.

We hopen dat ook dit initiatief uiteindelijk een bijdrage kan leveren aan inzicht in de daadwerkelijke kwaliteit van vrijwilligersprojecten en de discussie over ethisch vrijwilligerswerk in de sector verder op gang brengt. Inzicht in kwaliteit - voor ons als Better Care Network Nederland de vraag of het belang van het kind voorop staat - is de grote uitdaging. Het benoemen dat je als organisatie bijvoorbeeld de richtlijnen voor vrijwilligerswerk met kwetsbare kinderen volgt, zegt uiteindelijk nog niets over of en hoe je deze in de praktijk brengt. Better Care Network Netherlands denkt hierover graag mee met organisaties. Hiervoor kun je contact opnemen met coördinator van het netwerk, Lotte Ghielen, via info@bettercarenetwork.nl (mailto:info@bettercarenetwork.nl)

 

 

 

 

 

 

Logo-Transparantie-Index Logo-Transparantie-Index