Travel4Change durft het aan: geen nieuwe vrijwilligers naar kinderhuizen!

ingevoerd op 23-05-2016

De laatste jaren is er veel aandacht voor vrijwilligerswerk in ontwikkelingslanden en specifiek voor vrijwilligerswerk met kinderen in kinderhuizen, ook wel ”weeshuistoerisme” genoemd. Hoewel de organisaties waarmee we in gesprek zijn vrijwel allemaal erkennen dat veranderingen noodzakelijk zijn, blijkt het ook lastig te zijn om te bepalen wat er dan precies nodig is en hoe. De richtlijnen (http://www.bettercarenetwork.nl/pg-17382-7-77163/pagina/vrijwilligerswerk-richtlijnen.html) van BCNN proberen hier een eerste aanzet voor te geven. Een van de uitzendende organisaties in Nederland - Travel4Change (https://www.travel4change.nl/) - heeft de stoute schoenen aangetrokken en heeft besloten om geen nieuwe vrijwilligers meer naar kinderhuizen te sturen.

Henk Boelman van Travel4Change zegt hierover: ”Een aantal jaar geleden hadden we al besloten om geen nieuwe kinderhuizen meer aan ons aanbod toe te voegen. Met de twee weeshuizen waar vrijwilligers naar toe gingen, hebben wij veel contact gehad en samen met hun geprobeerd de vrijwilligers stroom in goede banen te leiden. Dit met wisselend succes. We hebben vrijwilligers uitgezonden die voor langere tijd met veel liefde, professionaliteit en energie het project geholpen hebben. Helaas is het ook meerdere malen voorgekomen dat de kinderen door vrijwilligers als knuffelbeertje gezien werden en als selfie-modellen. Door veel energie van oud-vrijwilligers en ons in Nederland is er nu voor gezorgd dat noodzaak voor vrijwilligers op het project minder is geworden door het kunnen aannemen van goed lokaal personeel. We zullen de projecten wel blijven volgen en ondersteunen, want na zoveel jaar hebben we de kinderen en de medewerkers in ons hart gesloten.” Travel4Change zal zich de aankomende jaren vooral richten op kennisoverdracht en medische projecten in Oeganda & Burkina Faso. 

 

Deze maand besteden we vanuit het internationale Better Volunteering Better Care (http://bettervolunteeringbettercare.org/) initiatief extra aandacht aan het thema vrijwilligerswerk in kinderhuizen. Hierover wordt in de Blogging Blitz elke dag een blog (http://bettervolunteeringbettercare.org/) gepost - zie ook @BCNN op Twitter (https://twitter.com/BCNNL) - en is het mogelijk de petitie (https://secure.avaaz.org/en/petition/Volunteer_travel_organisations_Stop_Orphanage_Volunteering/?cwdzskb) te tekenen om vrijwilligersorganisaties op te roepen te stoppen met het aanbieden van kinderhuizen in hun programma’s.

travel4change-logo travel4change-logo