Reactie Better Care Network Netherlands - release “Les Chevaliers Blancs”

ingevoerd op 27-07-2016

Les Chevaliers Blancs is een film die losjes gebaseerd is op de gebeurtenissen in 2007 waarbij 103 kinderen door een Franse NGO in een bliksemactie “gered” moesten worden uit Tsjaad en opgenomen werden door Franse gezinnen. Geclaimd werd dat deze kinderen weeskinderen waren, slachtoffers van het conflict in Darfur. Deze kinderen bleken echter uit Tsjaad te komen en geen wees te zijn. De meeste kinderen woonden bij minimaal 1 ouder/verzorger.

 

Interlandelijke adoptie

Interlandelijke adoptie is volgens het Better Care Network Netherlands een uiterste kinderbeschermingsmaatregel, die pas overwogen mag worden als een allerlaatste uitweg voor een kind. Zo staat het in artikel 21 van het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (http://www.kinderrechten.nl). Adoptie van het ene land naar het andere land kan pas aan de orde komen, als er geen andere mogelijkheid is om het kind te verzorgen en op te voeden in het geboorteland. Die mogelijkheden zijn er vaak wel. (http://www.bettercarenetwork.nl/content/17382/download/clnt/63675_Kinderen_zonder_thuis.pdf) Interlandelijke adoptie is bovendien zeer ingrijpend en moet dan ook met grote zorgvuldigheid gepaard gaan. Speciale waarborgen voor interlandelijke adoptie zijn vastgelegd in het Haagse Adoptieverdrag (https://www.hcch.net/en/instruments/conventions/status-table/%3Fcid=69) uit 1993 waarin de norm ’het belang van het kind voorop’ uit het kinderrechtenverdrag nader wordt uitgewerkt. Juist na rampen en in (post) conflict situaties zijn risico’s op misbruik, zoals kinderhandel, groter en daarom is zorgvuldige toepassing van de uitgangspunten van het kinderrechtenverdrag en het Haags Adoptieverdrag is geboden. 

 

Goede bedoelingen met schadelijke gevolgen

De film Les Chevaliers Blancs laat zien dat goede bedoelingen van mensen die hulp willen verlenen, zeer schadelijke gevolgen kan hebben. Het verhaal gebaseerd op het schandaal in Tsjaad enkele jaren geleden laat zien dat het in belang van kinderen is dat organisaties en individuele hulpverleners kennis van zaken hebben en werken volgens internationale afspraken en richtlijnen. Het Better Care Network Netherlands zet zich in voor deze deskundigheidsbevordering. Wil je als organisatie of individu bijdragen aan betere zorg aan kinderen in ontwikkelingslanden, dan zoek je naar mogelijkheden ter ondersteuning van lokale professionals en organisaties en duurzame versterking van het lokale kinderbeschermingssysteem, zodat kinderen zo lang mogelijk bij hun ouders en in hun eigen gemeenschap kunnen opgroeien. Hulp moet dus gericht zijn op het ondersteunen van kwetsbare gezinnen.

 

Inzet van Better Care Network Netherlands

Al sinds 2007 zet een netwerk van organisaties in Nederland, onder de naam Better Care Network Netherlands, zich in voor kinderen zonder adequate ouderlijke zorg in ontwikkelingslanden. Miljoenen kinderen in ontwikkelingslanden kunnen om allerlei redenen niet thuis wonen (http://www.bettercarenetwork.nl/content/17382/download/clnt/63675_Kinderen_zonder_thuis.pdf). Soms omdat hun ouders zijn overleden of te ziek zijn om voor hen te zorgen. Soms omdat de problemen thuis te groot zijn, of omdat ze van hun ouders zijn gescheiden door oorlogen of rampen. Het merendeel van deze kinderen wordt opgevangen door familieleden of door anderen in de gemeenschap. Toch verblijven wereldwijd 8 miljoen kinderen in kinderhuizen. Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld 80% van deze kinderen nog een of beide ouders heeft. Dat deze kinderen in kinderhuizen terecht zijn gekomen heeft vaak te maken met armoede in gezinnen, een zwak kinderbeschermingssysteem en discriminatie.

Het doel van het Better Care Network Netherlands is om de hulp die vanuit Nederland aan deze kinderen gegeven wordt – door de overheid, onze eigen organisaties, particuliere initiatieven en vrijwilligers – te verbeteren door het belang van het kind centraal te stellen. Hierbij baseren we ons op het kinderrechtenverdrag (http://www.kinderrechten.nl) en de internationale Richtlijnen voor Alternatieve Zorg voor Kinderen (http://www.bettercarenetwork.nl/content/17382/download/clnt/29832_100426-UNGuidelines-English.pdf). Wij willen vanuit Nederland bijdragen aan de implementatie van de Richtlijnen voor Alternatieve Zorg, het versterken van kinderbeschermingssystemen, het verder ontwikkelen van alternatieve zorgmodellen en discussie stimuleren, beleid verbeteren en de bewustwording vergroten.

Hierbij maken we gebruik van de internationale ontwikkelingen binnen het Better Care Network. Enkele thema’s die hiermee samenhangen zijn preventie en gatekeeping, family- & community-based care, pleegzorg, de-institutionalisering, re-integratie, careleaving, vrijwilligerswerk in kinderhuizen, migratie, humanitaire situaties, en specifieke doelgroepen zoals child-headed households, straatkinderen en kinderen met een beperking.

 

Voor meer informatie:

info@bettercarenetwork.nl (mailto:info@bettercarenetwork.nl)

https://www.crin.org/en/library/publications/international-adoption-questions-raised-scandal-chad (https://www.crin.org/en/library/publications/international-adoption-questions-raised-scandal-chad)

Boekje: Kinderen zonder Thuis (http://www.bettercarenetwork.nl/content/17382/download/clnt/63675_Kinderen_zonder_thuis.pdf)

 

 

BCNN BCNN