BCNN op Changes in Tourism dag van ANVR

ingevoerd op 23-12-2016

Op 11 januari aanstaande organiseert de ANVR tijdens de vakantiebeurs wederom een Changes in Tourism dag voor hun leden. Deze dag zal in het teken staan van mensenrechten in toerisme. Ook Better Care Network Netherlands is aanwezig en zal voor reisorganisaties een workshop verzorgen over toerisme en kinderhuizen.

De focus van ‘Better holidays’, het duurzaam toeristisch ondernemen-initiatief van de reisbranche, ligt dit jaar op het sociale aspect van reizen, anders gezegd de menselijke kant van ‘Better holidays’. Naast de voor vele reisondernemers meer voor de handliggende onderwerpen als natuur & milieu, gaat het bij het sociale aspect om het creëren van betere plekken voor mensen die op de bestemmingen leven, wonen en werken.

De ANVR heeft zich inmiddels aangesloten bij het internationale initiatief van de ‘Round Table of Human Rights in Tourism’. En aan de hand van speciaal ontwikkelde tools, checklists en handige informatie wil de ANVR aangesloten reisondernemingen oplossingen bieden op dit terrein. 

‘Mensenrechten’ is een gevoelig onderwerp, maar ook de Nederlandse reisbranche zal -naast al een aantal Duitstalige landen- hierin zijn verantwoordelijkheid moeten nemen om te zien hoe toeristische bedrijven mensenrechten bij hun activiteiten kunnen betrekken. 

Een sectoroverstijgende en internationale aanpak is hierbij essentieel, vandaar dat o.a. Nikki White, Director Destinations & Sustainability ABTA (Association of British Travel Agents) op het programma staat. Zij vertelt hoe de ABTA, zusterorganisatie van de ANVR, omgaat met de richtlijnen van de Verenigde Naties. 

Better Care Network Netherlands zal zich in de workshop richten op het volgende:

”Wereldwijd heeft gemiddeld 80% van de kinderen die in kinderhuizen verblijven (vaak weeshuizen genoemd) nog één of zelfs beide ouders. De meeste bezoekers en vrijwilligers zetten zich met de beste bedoelingen voor deze kinderen in, zich niet bewust van de situatie en van de mogelijk negatieve gevolgen van hun bezoek. Vrijwilligerswerk en bezoeken aan kinderhuizen houden niet alleen een onwenselijk systeem van kinderhuizen in stand; er zijn ook landen waarin het aantal kinderhuizen zelfs groeit door de vraag vanuit de toerismesector. Los daarvan spelen issues als hechtingsproblemen, risico op (seksueel) misbruik en kinderhandel een belangrijke rol. Tijdens de workshop gaat Better Care Network Netherlands hier met de deelnemers dieper op in.”

anvr anvr