27 januari DocuDoka over vrijwilligertoerisme

ingevoerd op 06-01-2017

De eerste DocuDoka (https://www.facebook.com/docudoka/) van 2017 richt zich op de voor- en nadelen van hedendaags vrijwilligerstoerisme. Op vrijdag 27 januari begint de film- en discussieavond met de première van Making a Difference (2017), een documentaire over vrijwilligerstoerisme in Zuid-Afrika gemaakt door het Nederlandse filmtrio Brechtje Boeke, Kuba Szutkowski en Reinier Vriend.
Vrijwilligerstoerisme is een combinatie van vrijwilligerswerk en toerisme en tegenwoordig een van de populairste vormen van toerisme onder westerse jongeren. Terwijl vrijwilligerstoeristen – zo’n tien miljoen per jaar – een verschil in de wereld proberen te maken, is vrijwilligerstoerisme inmiddels echter uitgegroeid tot een zeer ambivalente mondiale industrie. Bij de waarde van vrijwilligerstoerisme worden steeds vaker vraagtekens gezet in relatie van economische groei, sociale rechtvaardigheid en psychologisch welzijn. Dit roept de vraag op: doet vrijwilligerstoerisme meer kwaad dan goed?
Deze vraag is het uitgangspunt van Making a Difference, een nieuwe documentaire over de voor- en nadelen van internationaal vrijwilligerswerk. Om een antwoord te vinden op de vraag zetten Kuba Szutkowski en Reinier Vriend, twee vrienden, hun eigen buitenlandse vrijwilligersproject op: een groep van twaalf Nederlandse filmmakers en weldoeners in de dop sluiten zich aan bij het duo voor een reis naar Kaapstad, Zuid-Afrika, om aldaar de snelgroeiende vrijwilligersindustrie op film vast te leggen. Tijdens het project presenteert de ironie van de industrie zich langzaam maar zeker vanzelf. Niet alleen ontdekken de deelnemers de twijfelachtige kanten van vrijwilligerswerk, ook leren Kuba en Reinier hoe moeilijk het is om een transparante en verantwoorde vrijwilligersorganisatie te leiden.

Na de documentaire is er eerst een korte Q&A met de filmmakers en daarna een nagesprek met Reinier Vriend, die tevens voorzitter is van Volunteer Correct (http://volunteercorrect.org/), een stichting die zich inzet voor meer transparantie en verantwoording in internationaal vrijwilligerswerk. Krista Arriëns, presentatrice van tv-programma Rambam (http://programma.vara.nl/rambam) (VARA), zal ook aan dit gesprek deelnemen en vertellen over haar ervaringen tijdens het maken van een kritische aflevering (http://www.npo.nl/rambam/08-12-2016/VARA_101381131/POMS_VARA_6039791) over weeshuistoerisme. Tijdens het gesprek zullen verschillende fragmenten worden vertoond en ook zal er ruimte zijn voor vragen uit het publiek. Zowel de filmvertoning als het nagesprek zijn in het Engels.
Kaarten voor de vierde editie van DocuDoka zijn voor €10 online verkrijgbaar via http://bit.ly/docudoka4-voluntourism (http://bit.ly/docudoka4-voluntourism)


Programma DocuDoka #4: Doet vrijwilligerstoerisme meer kwaad dan goed?
20.00 Deuren open
20.20 Inleiding door Inge Hermann (Associate lector Ethiek en Toerisme, Saxion Hogeschool)
20.30 Vertoning van Making a Difference (40 min, Nederlands gesproken met Engelse ondertiteling)
21.10 Q&A met Brechtje Boeke, Kuba Szutkowski en Reinier Vriend
21.20 Pauze
21.30 Gesprek met clips met Reinier Vriend van Volunteer Correct en Krista Arriëns van Rambam
22:15 Einde, mogelijkheid tot napraten aan de bar, start reguliere Doka avond

 

Meer informatie (https://www.facebook.com/events/227582267666404/)


Over DocuDoka – DocuDoka is een initiatief van creatieve nachtbar Doka in samenwerking met de Afdeling Mediastudies van de Universiteit van Amsterdam, Kenniscentrum Hospitality van de Saxion Hogeschool, culturele stichting Caribbean Creativity en mediabureau Gasten in je Gezicht. Het is een geëngageerde film- en discussieavond over de negatieve effecten van globalisering. Om de twee maanden (meestal de laatste vrijdag van de maand) wordt een dringende kwestie in de huidige maatschappij besproken aan de hand van een documentaire en discussie met speciale gasten en het publiek. De eerste serie richt zich op de impact van het toerisme. Wat zijn de effecten van het moderne toerisme op mens en milieu?

DocuDoka4 DocuDoka4