Media-aandacht voor bezoeken aan kinderhuizen

ingevoerd op 13-01-2017

Afgelopen week is er veel media-aandacht geweest voor reisorganisaties die bezoeken zouden aanbieden aan kinderhuizen en het feit dat Better Care Network Netherlands (BCNN) dit afraadt. Dit allemaal naar aanleiding van de workshop (https://www.anvr.nl/presentatiedownloaditem/Kinder_en_weeshuizen.pdf) die BCNN gisteren heeft gegeven aan reisorganisaties tijdens de ”Changes in Tourism” dag van de ANVR (https://www.anvr.nl/presentaties/Vakantiebeurs/informatie.aspx?onderwerp=Changes-in-Tourismdag-2017) op de vakantiebeurs. De aankondiging van deze workshop is door de media opgepikt die hier vervolgens aandacht voor hebben gevraagd. Zie bijvoorbeeld AD (http://www.ad.nl/nieuws/weeshuis-toerist-funest-voor-kind~a5c10594/), NOS (http://nos.nl/artikel/2151837-stop-met-toeristenexcursies-naar-weeshuizen.html), Volkskrant (http://www.volkskrant.nl/binnenland/hulporganisaties-stuur-toeristen-niet-meer-langs-weeshuizen-in-arme-landen~a4445381), Radar (http://radar.avrotros.nl/nieuws/detail/hulporganisaties-stop-excursies-naar-weeshuizen/), Editie NL (http://www.rtlnieuws.nl/editienl/laatste-videos-editienl/studenten-stop-met-weeshuistoerisme), OneWorld (https://www.oneworld.nl/werelddoeners/moeten-reisorganisaties-vrijwilligersreizen-naar-weeshuizen-afschaffen)

In mei 2016 hebben we een inventarisatie gemaakt van welke reisorganisaties - gekeken naar de 162 leden van de ANVR - bezoeken aan kinderhuizen aanbieden in hun programma’s of aangeven dat bezoeken facultatief of op vraag van de klant mogelijk zijn. 19 leden bleken deze mogelijkheden - deels - te bieden. We hebben bij de media aangegeven dat dit een verouderde inventarisatie is waarvan we niet kunnen garanderen dat de situatie nog hetzelfde is. Ook is ons gemeld dat organisaties zelf benaderd zouden worden om het verhaal te verifiëren. Voor BCNN was de workshop op 11 januari jl. het startpunt om met reisorganisaties over het thema in gesprek te gaan. We betreuren dan ook dat er desondanks namen naar buiten zijn gebracht die vervolgens door andere media zijn overgenomen zonder dat dit gecontroleerd is.

We zijn uiteraard blij dat het onderwerp zoveel aandacht heeft gekregen en de discussie op gang heeft gebracht. We missen echter de nodige nuance in de verschillende media-uitingen. Om meer te lezen over onze visie op kinderen zonder ouderlijke zorg en vrijwilligerswerk/bezoeken aan kinderhuizen, verwijzen we u graag door naar ons position paper en de bijbehorende infographic (http://www.bettercarenetwork.nl/nw-17382-7-3642135/nieuws/nieuw_vrijwilligerswerk_in_weeshuizen_waarom_niet_position_paper_en_infographic.html) (Engelstalig).

Bekijk ook de blog When doing good does harm (https://wwwanchi.com/2016/12/30/volunteering-when-doing-good-does-harm/)

Mocht u naar aanleiding hiervan vragen hebben, stuur deze naar info@bettercarenetwork.nl (mailto:info@bettercarenetwork.nl)

BCN_vierkant BCN_vierkant