Australië wil weeshuistoerisme in moderne slavernijwetgeving

ingevoerd op 28-08-2017

Australië onderzoekt de mogelijkheid voor een moderne slavernijwet en overweegt hier het ronselen van kinderen voor weeshuizen in op te nemen. Na het op 11 augustus horen van ervaringen van stichting Lumos over de relatie tussen weeshuistoerisme en moderne slavernij en getuigenissen van slachtoffers van weeshuistoerisme, is er politieke wil om het probleem aan te pakken. ”Kinderen die verhandeld worden voor weeshuizen die winst willen maken is een vorm van moderne slavernij”, zegt senator Lynda Reynolds.

De discussie over weeshuistoerisme in het kader van moderne slavernij is een stap vooruit om het ronselen van kinderen voor weeshuizen tegen te gaan en de rechten van deze kinderen te beschermen. Uit diverse onderzoeken en door NGO’s gerapporteerde zaken blijkt dat vrijwilligerswerk de scheiding van kinderen en hun ouders in de hand werkt om zo vrijwilligerswerkprojecten te leveren. Kinderhandel is een vorm van moderne slavernij en één van de ernstigste problemen van onze tijd. Dit behoeft aandacht van de hele internationale gemeenschap.

Georgette Mulheir, directeur van de stichting Lumos van de welbekende schrijfster J.K. Rowling,  benadrukte tijdens de hoorzitting het bestaan van weeshuisindustrie: ”Weeshuistoerisme is uitgegroeid tot een kinderhandelindustrie waar naar schatting miljarden dollars in rond gaat en gedreven wordt door welwillende mensen die vrijwilligerswerk doen. Veel weeshuizen worden opgericht om donaties uit het buitenland te krijgen. Zogenaamde kinderzoekers gaan naar de gemeenschap om kinderen te werven voor de weeshuizen. Zij vertellen ouders dat hun kinderen een betere opleiding en gezondheidszorg krijgen in een weeshuis. Slechts een klein gedeelte van al het geld dat wordt opgehaald voor de weeshuizen komt bij de kinderen terecht.”

 

Meer informatie:

Klik hier (http://www.aph.gov.au/Parliamentary_Business/Committees/Joint/Foreign_Affairs_Defence_and_Trade/ModernSlavery/Media_Releases) voor het onderzoek en de openbare hoorzitting over moderne slavernij van de Australische overheid, augustus 2017.

Klik hier (http://www.abc.net.au/news/2017-07-02/exploited-cambodian-children-orphanage-tourism-trade/8668506) een artikel in ABC-news ’It could become a crime to organise trips for Australians to visit orphanages in countries like Cambodia’, d.d. 2 juli 2017.

5404.800 5404.800