Lobby leidt tot campagne tegen weeshuistoerisme in Australië

De Minister van Buitenlandse Zaken in Australië heeft een campagne tegen weeshuistoerisme gelanceerd. Het lobbywerk door de liberale senator Linda Reynolds binnen de Australische coalitie en de campagnes van groepen zoals de Cambodia Children’s Trust en ReThink Orphanages werpt zijn vruchten af.

Organisaties zoals UNICEF pleiten al langer bij westerse landen om hun steun voor weeshuizen in ontwikkelingslanden te verminderen, en in plaats daarvan hun inspanningen te richten op het financieren van familie- of gemeenschapsgerichte zorg voor kinderen.

Guardian Australia onthulde vorig jaar de ware omvang van de Australische steun voor weeshuistoerisme in Zuidoost-Azië. Financiering en vrijwilligers komen van Australische reisbureaus, liefdadigheidsinstellingen, kerken, universiteiten of middelbare scholen. Ongeveer 51% van alle kerkgangers in Australië draagt volgens een ACCI-studie geld bij aan institutionele zorg in het buitenland. In 2016 constateerde Kate van Doore, jurist en expert op het gebied van mensenhandel van de Universiteit van Griffith, dat 57,5% van de Australische universiteiten reclame maakten voor stages in weeshuizen via internationale vrijwilligersprogramma’s.

De overgrote meerderheid van de kinderen in Zuidoost-Aziatische weeshuizen heeft nog  ouders, maar wordt naar instellingen gelokt met de belofte op onderwijs en een beter leven. Friends International noemt een voorbeeld van Cambodja waar 80% van de kinderen in weeshuizen nog levende ouders heeft. Ondanks het feit dat de armoede in het algemeen afnam in Cambodja is het aantal weeshuizen toegenomen. Veel weeshuis-instellingen worden beheerd als bedrijven om winst te maken, ondersteund door goedbedoelende toeristen die bezoeken, doneren of vrijwilligerswerk doen.

In het slechtste geval van een weeshuis worden kinderen geslagen, gedwongen om te werken, uitgehongerd of seksueel misbruikt. Maar onderzoek toont aan dat zelfs in de best begeleide weeshuis-instellingen, kinderen schadelijke effecten ondervinden. Kinderen in institutionele zorg hebben grote kan op gedragsproblemen, reactieve hechtingsstoornissen, slechte lichamelijke gezondheid en verminderde intellectuele capaciteiten in vergelijking met kinderen die bij hun familie of familieleden verblijven.

Deze cijfers en situatieschets m.b.t. weeshuizen geven het belang aan van de campagne voor het tegengaan van Australische betrokkenheid bij weeshuistoerisme in ontwikkelingslanden. De campagne moet gaan bijdragen aan de bescherming van kwetsbare kinderen in het buitenland en aan  het positief beïnvloeden van goede bedoelingen van vele Australiërs naar weloverwogen acties.

 

De campagne

Afgelopen jaar heeft het Australische parlement mensenhandel en slavernij in weeshuistoerisme erkend als een belangrijk probleem. De Smart Volunteering Campaign wordt daarom ingezet om elke vorm van vrijwilligerswerk te ontmoedigen waarbij er sprake is van kortdurend, ongeschoold werk als vrijwilliger in een weeshuis. Ook geeft de campagne richtlijnen om een ‘Child Safe Volunteer’ te zijn.

De campagne moedigt vrijwilligers aan om:

- een geïnformeerd vrijwilliger te zijn: vermijd korte termijn en onervaren vrijwilligerswerk in weeshuizen.

- een kind-veilig vrijwilliger te zijn: vermijd elke activiteit waarbij kinderen worden gepromoot als toeristische attracties.

- een voorbereide vrijwilliger te zijn: doe je huiswerk om ervoor te zorgen dat je een positieve impact hebt in de lokale gemeenschap.

De Australische overheid zal voor deze campagne gaan samenwerken met de verschillende staten en universiteiten om er zeker van te zijn dat studenten geen bezoek brengen aan of vrijwilligerswerk doen in programma’s die kinderen uitbuiten.

Bekijk hier de brochure (http://dfat.gov.au/people-to-people/volunteers/Documents/smart-volunteering-brochure.pdf) van de campagne over SmartVolunteering en het persbericht (https://foreignminister.gov.au/releases/Pages/2018/jb_mr_180301.aspx ) van de Australische overheid.

 

smart-volunteering-1 smart-volunteering-1