Terugblik VN bijeenkomst relatie vrijwilligerstoerisme en uitbuiting van kinderen

Verslag en rapporten

Op dinsdag 10 oktober vond in New York een paneldiscussie plaats over uitbuiting en seksueel misbruik van kinderen in de context van reizen en toerisme. Aanleiding voor de discussie is het recent gepubliceerde rapport van de speciale VN-rapporteur op het gebied van verkoop, seksuele uitbuiting en seksueel misbruik van kinderen, Mama Fatima Singhateh. Haar bevindingen en belangrijke aanbevelingen zijn tijdens de bijeenkomst besproken. Een scala van sprekers uit diverse sectoren kwam aan het woord, waaronder Carrie van der Kroon van Defence for Children-ECPAT. Zij presenteerde een door Defence for Children, in samenwerking met BCNN gepubliceerde studie over het reguleren van vrijwilligerstoerisme, en specifiek ook weeshuistoerisme  vanuit Nederland.

Seksueel misbruik en uitbuiting van kinderen binnen vrijwilligerstoerisme is een complex vraagstuk dat uitgebreide interventies vraagt op lokaal, nationaal, regionaal en internationaal niveau door alle actoren en belanghebbenden. De activiteiten van de publieke en private sector op dit gebied moeten worden versterkt. Ook is goede monitoring, vroegtijdige opsporing, onderzoek en bestraffing van onrecht onmisbaar. Er kan meer worden gedaan aan de toepassing van bestaande richtlijnen, instrumenten en goede voorbeelden die er al zijn. Denk aan effectieve screening van vrijwilligers, voorlichting en bewustwording over de negatieve kanten van vrijwilligerswerk, moderne slavernijwetgeving en centrale registratie van vrijwilligers die een land inkomen. Tal van goede voorbeelden uit onder andere Nederland, Australië, Peru, Polen en de Filipijnen zijn gedeeld.

Hieronder een overzicht van de verschillende rapporten dit gepubliceerd zijn:

-  Rapport (https://daccess-ods.un.org/access.nsf/Get?OpenAgent&DS=A/78/137&Lang=E) van de Special Rapporteur on the sale, sexual exploitation and sexual abuse of children, Mama Fatima Singhateh.

- de casestudy (https://ecpat.org/wp-content/uploads/2023/09/CaseStudy_Regulating-Voluntourism_Netherlands_final.pdf) over de Nederlandse situatie en aanpak.

- de casestudy (https://ecpat.org/wp-content/uploads/2023/09/CaseStudy_Regulating-Voluntourism_Ireland_2023_final.pdf) uit Ierland over standaarden voor kinderbescherming.

- de casestudy (https://bettercarenetwork.org/library/particular-threats-to-childrens-care-and-protection/volunteering-and-tourism/implementing-the-legal-framework-for-the-prosecution-of-orphanage-trafficking-a-cambodia-case-study) uit Cambodja rondom kinderhandel en weeshuizen.

Alle rapporten zijn ook terug te vinden in deze pagina (https://ecpat.org/global-events-in-new-york/) van ECPAT International, evenals de video’s die verschenen zijn rondom dit evenement (alles onderaan de pagina).

 

101023_Bascom_163A6703 (1) 101023_Bascom_163A6703 (1)