Podcastserie over kindertehuizen in Uganda

Productie van The World

’The World’ is een radioprogramma en podcast uit de VS met verhalen van over de hele wereld. Afrika correspondent Halima Gikandi deed een jaar lang onderzoek en maakte reportages (https://theworld.org/categories/no-place-call-home-abuse-allegations-ugandan-children-s-homes) over de negatieve kanten van kindertehuizen in Uganda. Ze spreekt met deskundigen en ervaringsdeskundigen over de negatieve effecten op de ontwikkeling van kinderen en de financiering van de kindertehuizen uit met name de Verenigde Staten. 

Aflevering 1 (https://theworld.org/media/2024-03-04/americans-are-funding-orphanages-against-expert-advice) gaat in op de door westerse donoren gefinancierde kindertehuizen in Uganda. Het laat zien wat, hoe goed bedoeld deze steun ook is, deze hulp negatieve consequenties heeft.

Aflevering 2 (https://theworld.org/media/2024-03-05/american-missionary-accused-abuse-his-organization-aidchild) laat de verhalen horen van verschillende jongeren die opgegroeid zijn in de door een Amerikaan opgezette organisatie AidChild en hun verklaringen over misbruik door de Amerikaan.

Aflevering 3 (https://theworld.org/media/2024-03-06/dutch-childrens-home-full-complaints) gaat over Noah’s Ark Children’s Ministry Uganda, opgezet door een Nederlands echtpaar, ongeveer 20 jaar geleden. Over dit kindertehuis  verzamelde Halima Gikandi verschillende verhalen met beschuldigingen van misbruik en wangedrag. 

Aflevering 4 (https://theworld.org/categories/no-place-call-home-abuse-allegations-ugandan-children-s-homes) gaat over de beschuldigingen over slechte zorg in een door Belgen gerund (niet-geregistreerd) kindertehuis in Uganda, en over een goed project voor kinderen met een beperking die er alles aan doet om kinderen in een gezin te laten opgroeien. Ook gaan de experts in deze aflevering in op waar je op kunt letten als je iets voor kwetsbare kinderen wil betekenen.

In aflevering 5 (https://theworld.org/stories/2024-03-08/backstory-worlds-uganda-orphanage-investigation) hoort u een terugblik op het onderzoek van Halima Gikandi en geeft zij advies hoe donoren vooraf kunnen checken hoe verantwoord het werk is van de organisatie die zij zouden willen steunen.

Duur van iedere aflevering is ca. 17 min. 

Afbeelding1 Afbeelding1