Innovatieve aanpak voor het ondersteunen van ouders/verzorgers bij kinderen met HIV in Zuid-Afrika

KidzAlive@home

KidzAlive@Home is een innovatieve aanpak om de zorg voor kinderen met HIV in Zuid-Afrika te verbeteren. De aanpak richt zich op het ondersteunen van ouders/verzorgers bij het identificeren, testen en behandelen van kinderen met HIV. Tot op de dag van vandaag leidt HIV tot angst voor afwijzing en pesten voor kinderen en hun families. Daarom is leeftijdsgerichte communicatie erg belangrijk bij het diagnosticeren van kinderen met HIV. Ouders en verzorgers moeten de juiste tools en informatie krijgen om hier goed mee om te kunnen gaan.

Het programma is uitgevoerd door Zoë-life met steun van het Aidsfonds en is geïmplementeerd in de districten eThekwini en uMgungundlovu.

Enkele doelstellingen van de aanpak waren het creëren van een gemeenschapsomgeving en het zo vroeg mogelijk diagnosticeren van kinderen met HIV waardoor ze snel aan de juiste zorg gekoppeld kunnen worden. Ook moest de kwaliteit van aids-gerelateerde gezondheidsinstellingen vergroot worden waarbij o.a. kindvriendelijke zorg aanwezig is.

Inmiddels heeft het programma al mooie resultaten bereikt, waaronder het geven van leeftijdsgerichte informatie aan 748 kinderen met een HIV diagnose en het creëren van 15 kindvriendelijke ruimtes in gezondheidsinstellingen.

Meer weten over de KidzAlive@Home? In deze factsheet (https://aidsfonds.org/wp-content/uploads/2024/02/KidzAlive_SA_factsheet2023_RGB_final.pdf) wordt de aanpak beschreven en worden behaalde resultaten en best practices gedeeld.

fullsizeoutput_9ac fullsizeoutput_9ac