Europa moet strijd tegen kinderhandel opvoeren

ingevoerd op 7-7-2009

De Europese Unie moet haar inspanningen in de strijd tegen kinderhandel aanzienlijk opvoeren. Die oproep heeft het Europees Agentschap voor de Grondrechten vandaag gelanceerd. Volgens een nieuw rapport van het agentschap weerspiegelt het extreem lage aantal veroordelingen geenszins de omvang van de problematiek in Europa.

Gebrek aan gegevens
Elk jaar wordt een aanzienlijk aantal kinderen verhandeld met het oog op seksuele uitbuiting, zwartwerk, adoptie of het ontvreemden van organen. Volgens directeur Morten Kjaerum van het Europese agentschap strekt het probleem zich over de hele Europese Unie uit, maar de ware omvang valt door een gebrek aan voldoende gegevens moeilijk in te schatten.

Opvangcentra
Wel staat volgens Kjaerum vast dat de opvangcentra een belangrijk doelwit zijn. Het grote aantal kinderen dat elk jaar verdwijnt uit deze faciliteiten, loopt volgens het rapport een groot risico om in de handen van mensenhandelaars te vallen. Zo verdwenen zo’n 400 van de ruim 1.300 minderjarigen die vorig jaar op het Italiaanse eiland Lampedusa arriveerden.

Genegeerd
Het Europese agentschap stelt vast dat het probleem grotendeels genegeerd wordt. Tot dusver heeft slechts een handvol lidstaten het probleem aangepakt, bijvoorbeeld via de oprichting van gespecialiseerde centra voor minderjarige slachtoffers van mensenhandelaars, waar een vertrouwensband met de autoriteiten kan opgebouwd worden.

Illegalen
Een bijkomend probleem is dat sommige lidstaten slachtoffers van mensenhandel vaak niet behandelen als slachtoffers, maar als illegalen of prostitués. Kjaerum pleit voor Europese wetgeving met minimumnormen die ervoor zorgen dat slachtoffers van kinderhandel in geen enkele lidstaat om die redenen bestraft worden.
Voorstel
De Europese Commissie presenteerde deze lente een voorstel voor een betere aanpak van mensenhandel. Dat zou volgens het agentschap een grote stap vooruit betekenen voor de bescherming van en de zorgverlening aan slachtoffers. De lidstaten moeten het voorstel nog goedkeuren. (belga/lpb)