Kinderen in de opvang: invloed op hun ontwikkeling: onderzoek

ingevoerd op 11-1-2009

De generatie kinderen die nu opgroeit in de rijkste landen van de wereld is de eerste generatie die een groot deel van hun vroege kinderjaren doorbrengt in een vorm van opvang buitenshuis: creches, dagverblijven en naschoolse opvang.

Dit is een grote verandering ten opzichte van de vroege kinderjaren van hun ouders en tot op heden kon de invloed hiervan op hun latere ontwikkeling niet worden onderzocht.

Op hetzelfde moment toont neurologisch wetenschappelijk onderzoek aan dat liefhebbende, stabiele, veilige en stimulerende relaties met verzorgers in de vroegste maanden en jaren van kinderen grote en bepalende invloed hebben op hun onwikkeling in al zijn aspecten.

Dit bij elkaar genomen confronteert de bevolking en de beleidsmakers in de rijkste landen (OECD landen) van de wereld met dringende vragen. Of deze verandering in opvang en verzorging van kinderen een vooruitgang of achteruitgang betekenen voor de kinderen van nu en de volwassenen van morgen hangt af van hoe we hiermee omgaan.

Het rapport beschrijft de uitdagingen en risico factoren en geeft daarbij een aanzet tot de formulering van standaards voor de opvang en verzorging van kinderen.

Dit rapport van het Innocenti Centre van UNICEF is te downloaden van: